Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d'arxiu de les actuacions de COEX al Coll de la Gallina.
Imatge d'arxiu de les actuacions de COEX al Coll de la Gallina.

Combatre la neu i el glaç


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: COEX

El servei de Conservació i Explotació de Carreteres, més conegut com a COEX, són els encarregats de vetllar per la seguretat viària durant tot l’any i, en especial, durant la temporada d’hivern. I és que després d’una bona nevada o d’una nit molt freda, la neu i el glaç es converteixen en els enemics número u dels conductors. L’encarregat del sector nord (la Massana i Ordino) i maquinista, Albert Prats, explica que una de les dificultats a les quals s’enfronten cada hivern no són només la neu i el gel, sinó el trànsit. I és que, el fet que hi hagi molts vehicles a la xarxa viària quan neva els complica molt la feina. Prats assegura que durant tot l’hivern “hi ha molts vehicles que no van equipats” i d’altres que tenen por a conduir amb aquestes condicions meteorològiques i això dificultat als operaris del COEX accedir als llocs on han d’arribar per treure la neu. Si bé pensaríem que la gent del país va correctament equipada durant tota la temporada, la realitat no és així. Segons ressalta Prats, s’han trobat residents i temporers que no estan degudament equipats i això provoca que es col·lapsin les carreteres i que les màquines del COEX triguin més a arribar a les zones on neva més. És per això que Prats insisteix que sempre que hi hagi previsió de nevades es prioritzi l’ús del transport públic abans que el vehicle personal.
Però el trànsit no és l’únic aspecte que els preocupa quan neva i gela. En el cas d’una gran nevada, l’amenaça se centra en la possibilitat que es pugui desencadenar una allau que afecti la xarxa viària. Actualment el COEX s’encarrega de controlar una vintena de zones, les quals asseguren tancant les carreteres per provocar desencadenaments artificials amb gasex, tirs manuals o amb proteccions passives com ara xarxes. “Recordo una vegada fa uns anys que va caure una allau a Arcalís i vam requerir l’ajuda d’una excavadora per poder treure la neu, perquè clar, una allau no només arrossega neu, sinó també pedres, arbres i vegetació en general”, afegeix Prats. 

La salmorra arriba per quedar-se
En la presentació de la campanya hivernal del COEX, el ministre de Territori, Víctor Filloy, ja va avançar que es preveu implementar més l’ús de la salmorra que la sal. En aquest sentit, Prats explica que avui dia el cos disposa de maquinària més compatible amb l’ús de la  salmorra. “Fins fa poc tiràvem salmorra barrejada amb sal”. Prats afegeix que l’ús de la salmorra es vol prioritzar per un tema de costos i de consum. “Amb la salmorra estalviarem una cinquena part de la sal normal que tiràvem”. Per això, aquesta temporada, el COEX posarà a prova el producte i, si dona bons resultats, s’habilitarà la maquinària per poder fer servir salmorra a tota la flota. 

neu
glaç
COEX
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic