Diari digital d'Andorra Bondia
El rebut premiarà qui recicli i pujarà per a qui no ho faci.
El rebut premiarà qui recicli i pujarà per a qui no ho faci.

Comença la costa del gener?


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Viurealspirineus

Quan comença la costa del gener? Ja està aquí, si atenem a la interpretació que el regidor Joan Barrera (Compromís per la Seu) fa dels increments en impostos, taxes i alguns preus públics aprovats pel ple municipal: l’IBI serà un 3,3% més car (l’apujada de l’IPC) bars i restaurants tornaran a pagar la taxa de terrasses, entrar a la piscina costarà un 8% més i la matrícula del conservatori puja un 3%. A banda, el rebut de les escombreries: un 5,3 per cent més cares, però només per a qui no recicli. Perquè d’aquests increments l’equip de govern va oferir explicacions i matisos. Per boca de Jordi Fàbrega, que com a vicealcalde i regidor de les àrees concernides va tenir molt protagonisme en aquest primer ple ordinari presidit per Francesc Viaplana. Una sessió on l’altre focus del debat va ser les molèsties que pateixen les nits de farra juvenil els veïns de la plaça del Carmen i Horta del Valira. 

“Necessitem ser coherents amb els ingressos que necessita el municipi”, introduïa Fàbrega l’increment de l’IBI (l’urbà, el rústic no es toca). “L’impost  (municipal) més just”, considera. Un immoble mitjà, que actualment pagui uns 340 euros passarà a pagar uns 11 euros més. “Però que no se n’adonen en quin moment estem?”, l’interpel·lava Barrera. I no es referia només a l’impost sobre immobles, “que no afecta només gent amb grans patrimonis, sinó famílies a qui no s’ha apujat el sou, que tenen hipoteques i que encara senten la crisi en primera persona”. És un impost, insistia Fàbrega, “que grava a qui ho té més fàcil per fer el pagament”. 

La part diguem-ne ben vista és que el municipi ja pot començar a aplicar el recàrrec del 50% de l’impost als grans tenidors que mantinguin els pisos desocupats. 

Compromís va lligar totes les modificacions a l’alça dels preus, reclamant que no s’apliquin les taxes d’ocupació d’espai públic a parades del mercat i hostelers. Barrera hi va desplegar les signatures del 95% dels afectats demanant que no s’apligui. “Com s’atreveixen a cobrar-la?”, es va indignar. “I en què revertirà? No en millors serveis, sinó en despesa corrent. Som una ciutat amb impostos de primera i serveis de tercera”. 

“Al final del túnel”
“Aquest estiu no ha estat dolent” per a l’hosteleria en particular, va argumentar Fàbrega. Ni per a l’economia en general, des del seu punt de vista, que va apuntalar amb les xifres d’atur com a argument: avui són 553 aturats a la Seu i 773 a l’Alt Urgell, davant les 806 i 1.134 de fa uns mesos. “Estem sortint del túnel”. Tornant a les terrasses, va recordar que el 2020 la taxa va ser zero, com els primers mesos del 2021; de juny a desembre serà del 50%, cosa que suposa “un descompte del 71%” en tot el període. I, va recordar, “hem permès que ampliïn l’ocupació de l’espai públic sense límits”. 
La matrícula al Conservatori? El vicealcalde i regidor de l’àrea econòmica va assegurar que no és del gust del consistori, però així ho van votar les altres dues seus del centre, Berga i Puigcerdà, i no hi ha més remei que assumir-ho. 

I la piscina? No hi veu que sigui de primera necessitat per a col·lectius vulnerables (plantejament contestat per la regidora de la CUP Xènia Antona) i és un equipament on s’han incrementat les despeses (socorrisme, neteja) i “amb l’apujada no és que sigui sostenible, però s’atansa a l’equilibri”. A canvi, baixen els abonaments del tennis i el pàdel. 

La nova taxa de recollida d’escombreries, aprovada amb l’abstenció de Compromís, que en punts precedents havia votat en contra, va ser defensada amb l’argument que servirà per incrementar un reciclatge a hores d’ara “estancat en el 55%”. Pujarà la part variable de la taxa un 5,3% per als que no reciclin. Les llars que sí que ho facin es beneficiaran d’un descompte de fins a 20 euros per rebut (arribaran als 60 euros l’any). Com es controlarà? Amb la instal·lació dels contenidors intel·ligents que es compraran amb el milió d’euros de subvenció atorgats per l’Agència Catalana de Residus. Antona va insistir en la recollida porta a porta com a millor mètode, però els dos de la CUP van votar a favor. 

Més agents pels botellons, que no és cap solució 
Aprovada la moció de Compromís per reforçar la presència policial a la plaça del Carme i Horta del Valira i reunir la comissió municipal de seguretat, tota la corporació va estar d’acord, no obstant això, que no hi ha fórmules màgiques i que el dels botellons és un problema complex, “multifactorial”. Solucions? Ni l’obertura de l’oci nocturn. “El jovent està cascat i ja veurem si quan obrin discoteques anirà a pagar cubates”, va exposar gràficament el cupaire Bernat Lavaquiol. En opinió seva, no es poden “proposar solucions simplistes”. Ni tan sols abordar la problemàtica del botelló des de diferents polítiques (els joves demanen un casal, educadors de carrer, etcètera) garanteix la resolució del problema. Ni més policia, per descomptat, des del seu punt de vista. 

Costa
gener

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte