Diari digital d'Andorra Bondia
Un pescador de riu practicant aquest esport.
Un pescador de riu practicant aquest esport.

Comença la darrera temporada de pesca en què es permet el plom


Escrit per: 
Agències

Aquest dissabte es va iniciar el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya, en una temporada que serà l’última en què estarà permès utilitzar el plom, amb l’objectiu d’evitar la contaminació de les aigües i l’afectació al medi natural. Durant aquesta temporada de pesca, el departament d’Agricultura recomana als pescadors i comerços anar substituint el plom per altres materials, ja que a partir del 15 de març del 2020 passarà a estar prohibit per evitar la contaminació de les aigües. El plom és un metall tòxic que s’acumula al medi ambient, als teixits dels peixos i crancs i és perillós per als organismes que habiten a l’aigua i a la Terra. També és perjudicial per al cos humà.

Els efectes nocius que el plom té sobre el cos humà són molt variats, i en destaquen les afectacions al sistema nerviós (inclòs el cervell), l’aparell reproductor i els fetus. Aquest metall pesant pot arribar a ser cancerigen. Els últims anys la Unió Europea ha optat per prohibir o restringir l’ús del plom en molts àmbits: gasolina, pintures, comestibles, joguines, conduccions o equips electrònics, entre d’altres.
En el cas de la pesca, hi ha materials alternatius com el tungstè, o l’ús de les pròpies pedres de riu per suplir el plom. La indústria i els comerços estan suficientment preparats per poder oferir alternatives al plom. No obstant això, des del departament s’ha considerat oportú establir un període transitori per tal que el sector es pugui adaptar al canvi, tant botigues de pesca com els propis pescadors. El 28 de febrer passat es va publicar al DOGC la nova resolució per la qual s’ordena la pesca en aigües continentals per a la temporada 2029. D’aquesta manera, els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions per a aquesta temporada.
En general, el límit de captures per a la truita comuna (Salmo Trutta) continuarà sent de quatre exemplars per pescador i dia, d’una mida superior o igual als 22 centímetres a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives i d’acord amb l’estoc disponible per part de la Generalitat, s’estableix un límit de captures de 4 truites per pescador i dia, d’una longitud igual o superior als 19 centímetres. Periòdicament, el DARP publica el Pla de repoblacions piscícoles a zones intensives al seu web. Així mateix, hi figura el Visor cartogràfic de pesca continental, on es poden consultar totes les zones de pesca lliures sense mort i les zones de pesca controlada vigents. 

comença
temporada
pesca
plom
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic