Diari digital d'Andorra Bondia
Enric Casadevall, CSJ
Enric Casadevall, CSJ

Comença la fase perquè tota la paperassa jurídica sigui electrònica


Escrit per: 
Pepa Gallego

Fa més d’un any que el Consell Superior de la Justícia (CSJ) està treballant en el projecte de modernització de la justícia. La primera fase, que és establir un programa informàtic per a totes les dependències de la Batllia perquè es pugui passar un document d’un tribunal a un altre, ja ha acabat. Ara just comença la segona fase, que està basada en allò que se’n diu l’expedient electrònic, que suposarà que a partir d’ara tota la paperassa que generen els diferents departaments de la justícia es faci de manera electrònica. Això, però, suposa una altra manera de procedir i, encara més important, més “agilització i eficàcia de la justícia, que és l’objectiu final”, va explicar el president del CSJ, Enric Casadevall. Amb aquesta segona fase es podria donar per tancat el projecte de modernització de la justícia, que, és clar, quedaria en un procés obert de manteniment i d’actualització constants. Casadevall va remarcar que aquest procés d’informatització ha suposat a la comunitat de Navarra, d’on s’ha importat el programa, una reducció d’entre el 10 i el 12% dels funcionaris de la justícia. Tot i això no es va voler pronunciar sobre si això comportarà una reducció de personal a la Batllia. 
A finals d’aquest mes es preveu una trobada dels col·legis d’advocats d’Andorra i els de Navarra per intercanviar experiències, “però sobretot perquè els lletrats de Navarra expliquin als d’aquí els avantatges de treballar amb l’expedient electrònic i les seves peculiaritats”, va dir Casadevall. En aquesta reunió també hi seran presents altres professionals de la justícia andorrana i el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. 
Per acabar d’implantar l’expedient electrònic, a més dels procediments tècnics caldrà que els advocats vagin adherint-s’hi, però farà falta que la signatura electrònica tingui tot el seu efecte. “L’advocat, a través d’un codi, podrà accedir-hi i comunicar a l’administració el que calgui, i tot ho podrà fer des del seu despatx amb totes les garanties”, va manifestar Casadevall. El president del CSJ també va dir que tot i que la fase d’expedient electrònic és imminent, també es donarà un temps perquè puguin conviure els dos models, perquè tothom pugui adaptar-se. 
A Espanya, on l’expedient electrònic és obligatori des de l’1 de gener passat, hi ha algunes comunitats autònomes que han demanat més temps per adaptar-s’hi. D’altres, com Navarra i Cantàbria, ja fa un parell d’anys que el tenen i “en les estadístiques del Consell General del Poder Judicial espanyol els resultats dels expedients resolts i d’efectivitat d’aquestes comunitats són els millors”, comenta Casadevall. 
El pressupost que ha costat la implementació del programa informàtic és de mig milió d’euros, segons Casadevall. Tot i això, cada any s’hi afegeixen entre 100.000 i 150.000 euros per a manteniment i millores. De fet el CSJ ha signat un conveni amb Navarra i Biscaia perquè les millores d’aquest programa informàtic dedicat a la justícia de les tres zones siguin compartides entre les tres parts. Es preveu que també s’hi pugui afegir València. 

El Consell Superior de la Justícia estudia introduir totes les lleis en un llibre electrònic de consulta

El Consell Superior de la Justícia està analitzant l’interès i el cost de fer un registre informàtic en format de llibre electrònic per incorporar tota la legislació andorrana “i que sigui un punt de consulta de tots els professionals, batlles i advocats però també estudiants”, va explicar el president del CSJ, Enric Casadevall. Per aquest motiu Casadevall va visitar fa quinze dies la seu madrilenya de Thomson Reuters, proveïdor líder mundial de solucions tecnològiques per a empreses i professionals. 
Després de la visita a les instal·lacions va mantenir una xerrada amb els directius i amb el director general de Thomson Reuters, Carlos Gaona, en què van compartir punts de vista sobre temes d’actualitat com la modernització de l’administració de justícia i la transformació digital dels professionals jurídics. En aquest sentit, Casadevall es va mostrar molt interessat per les tecnologies de Thomson Reuters en matèria de biblioteques i publicacions digitals. A més el president del CSJ va avançar que, en els pròxims mesos, el Principat d’Andorra publicarà els primers procediments processals, ja que tota la seva legislació és heretada tant d’Espanya com de França. Ara, però, queda consultar-ho amb la resta dels col·lectius professionals de la justícia i també veure el cost final que tindrà aquest llibre electrònic, que recolliria tota la legislació andorrana, per decidir, finalment, si es crea aquesta nova eina moderna. 

 

Consell Superior de la Justícia
CSJ
Enric Casadevall
justícia
modernització
Xavier Espot

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte