Diari digital d'Andorra Bondia
La vista pública del judici es va celebrar el 6 de febrer passat.
La vista pública del judici es va celebrar el 6 de febrer passat.

Condemnada la dona que hauria abusat sexualment del nebot


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal de Corts va condemnar ahir la dona que va ser jutjada el mes de febrer passat per haver abusat sexualment del seu nebot quan tenia sis anys. Els fets jutjats, que es van produir entre el 2006 i el 2008, es basen en relats del menor, que assegura que la seva tieta li tocava els genitals a llit i a la dutxa quan tenia cura d’ell i que en algunes ocasions ho feia nua al seu costat. La processada va negar tots els fets. 
Ahir Corts la va condemnar a una pena de dos anys de presó condicional per un delicte menor continuat d’abús sexual a un menor amb la circumstància agreujant de ser un familiar ascendent. La víctima es considera especialment vulnerable perquè també és menor. La pena també contempla la prohibició durant quatre anys d’entrar en contacte amb la víctima i xifra en 1.000 euros el concepte del dany moral causat al menor. 
Aquesta pena, però, s’allunya molt de l’acusació que el ministeri fiscal va fer durant la vista del judici. Segons la fiscalia, els fets eren constitutius del delicte major continuat d’abús sexual i també amb l’agreujant de ser familiar de la víctima i d’aprofitar la confiança dels pares del menor perquè tingués cura del seu fill.  Per tot, el ministeri públic demanava una pena de quatre anys de presó, part condicional. La part de la responsabilitat civil la va xifrar l’acusació particular que representava la família del menor i que demanava  10.000 euros. 
Per la seva banda, la defensa de la processada va reclamar la lliure absolució, ja que la dona nega els fets i considera que la família ho fa per guanyar diners. Això sí, aquesta part va reclamar que si subsidiàriament eren considerats fets delictius, que la pena fos tota condicional i la responsabilitat civil molt menor a la que va demanar la família. 
Sembla ser que el Tribunal de Corts ha tingut més en compte aquesta darrera opció i ha rebaixat la qualificació del delicte del qual l’ha acusat la fiscalia passant de ser de major a menor, i amb una pena molt inferior a la reclamada pel ministeri públic. De fet és la pena més baixa que contempla aquest tipus de delicte al Codi penal, que va de dos a set anys de presó.
Durant la vista del judici el menor va declarar a porta tancada i, tal com va relatar el fiscal, el nen sempre ha mantingut la versió dels fets. Només va parlar de tocaments i mai de masturbació. 
Tot es va destapar anys més tard, quan els pares van notar un canvi de comportament amb el fill. Ell va explicar a la seva mare que la seva tieta li tovava els genitals, més tard el van portar a la psicòloga i van denunciar els fets. 
 En la declaració efectuada davant del tribunal, el menor va afirmar que els fets els tenia superats, tot i que en el seu temps va dir que sí que l’havien afectat. 
La dona ha negat els fets sempre i diu que dormia amb ell perquè tenia por.  

15 mesos de presó per quedar-se diners dels bitllets de l’autobús

L’extreballadora de la Cooperativa Interurbana Andorrana acusada d’apropiar-se almenys 13.550 euros de la venda de bitllets de viatges d’autobús en la línia que uneix el Principat i Portugal va ser condemnada ahir a 15 mesos de presó condicional. La dona es troba en rebel·lia processal, ja que no va comparèixer tampoc en el judici celebrat el 28 de febrer passat.
La dona és condemnada pel delicte d’apropiació indeguda i també haurà de pagar en concepte de responsabilitat civil els 13.550 euros més les despeses processals que ha causat.
Aquesta apropiació indeguda va tenir lloc entre els anys 2007 i 2009, quan en una auditoria externa, l’empresa d’autobusos va constatar que per “una manca de control en els procediments administratius” s’hi va detectar un forat de quasi 170.000 euros.
Els bitllets es venien tant en finestreta, que és on treballava la condemnada, com els xòfers al mateix autobús.
La fiscalia va demanar una pena de 30 mesos de presó condicional, mentre que l’acusació reclamava que aquesta privació de llibertat fos ferma. Totes dues parts reclamaven que la dona es fes càrrec de la quantitat defraudada.
La processada, en descobrir-se tot el forat i els fets, va abandonar el país en el seu dia. Era ella la responsable de vendre els bitllets a la finestreta, de fer les liquidacions diàries i de fer els ingressos de les vendes al banc. Tant la fiscalia com l’acusació particular van manifestar que manipulava els comptes per quedar-se part de les vendes. La no compareixença de l’acusada no va ajudar a defensar-la.

Penada per apropiar-se dels mobles del pis de lloguer

La dona que es va emportar uns mobles del pis de lloguer a un altre pis va ser condemnada ahir pel delicte major d’apropiació indeguda a un any de presó condicional. La condemna comporta també el comís dels mobles que han estat reclamats per la jurisdicció civil.
Durant el judici, la dona va declarar que l’agent immobiliària li havia donat permís per llençar els mobles que no volgués o per emportar-se’ls. La condemnada va dir que va optar per endur-se’ls a un altre pis perquè li feien falta, ja que eren mobles per a l’habitació de la seva filla i perquè no té recursos econòmics i ha de ser assistida pels serveis de Càritas. L’agent immobiliària que va declarar va negar aquestes afirmacions i va dir que com que tenia una amiga comú amb la processada, en un acte de confiança li va deixar les claus del pis per si volia prendre mides. Des d’aleshores la dona va ocupar el pis, sense firmar mai cap contracte. Aquest fet de confiança de lliurar-li les claus  fa que no se li pugui impugnar cap delicte, segons va dir el tribunal. Una altra cosa és l’ocupació que en va fer d’ell.  La propietària del pis ja va presentar una demanda civil per reclamar tot el temps que ha viscut la processada en concepte de lloguer que no ha cobrat i el valor dels mobles i danys. 

Presó per gravar uns avis en un acte sexual a una residència

L’extreballadora d’una residència d’avis que va gravar amb el mòbil una padrina masturbant un padrí  i que més tard va mostrar el vídeo a alguns companys va ser condemnada ahir a 30 mesos de presó condicional per un delicte major de la vulneració de la intimitat de terceres persones sense llur consentiment. El Tribunal de Corts ha tingut en compte l’agreujant de la vulnerabilitat de les víctimes en ser persones grans en un estat de demència senil avançat.
La dona va dir durant el judici que havia gravat els fets per mostrar-los-els a la directora del centre i demostrar el que estava passant amb aquests dos usuaris de la residència, que feien actes sexuals davant de tothom i en espais públics i comuns. El fet és que la directora mai va veure el vídeo, però sí alguns companys, perquè la processada els els va mostrar o enviar per WhatsApp. Dos dies després que la directora de la residència se n’assabentés, la processada va ser acomiadada. L’acusada va complir tres setmanes a la Comella pels fets denunciats. 

condemnada
dona
abusat
sexualment
hauria
nebot
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic