El nou Codi de la circulació, que ha d’entrar en vigor el mes que ve, hauria de posar remei als excessos de soroll que produeixen alguns cotxes i motos. Almenys donarà eines per lluitar-hi en contra. Així ho manté el cap d’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, que descarta de moment apostar per la instal·lació dels radars de soroll contràriament al que fan els països veïns. Diu que tant França com Espanya ja tenen en vigor les mesures que el nou Codi de la circulació incorpora ara per a Andorra i que l’adopció d’aquesta eina és un pas lògic. Per al Principat, però, destaca que “cal anar cremant etapes”.
Bonell va remarcar que el departament de Mobilitat està sensibilitzat amb les molèsties que el soroll genera per a la població, ja que la seguretat viària també passa per la seguretat de les persones. En aquest sentit accepta que l’excés de soroll i accelerades innecessàries en zones urbanes en les quals hi ha uns límits de velocitat “molt estrictes” són conduccions que no tenen sentit.
La qüestió és que l’actual normativa en vigor és molt antiga. El Codi de la circulació data del 1999 i els límits sonors que hi ha recollits no estan actualitzats. Amb el nou codi tot això es posarà al dia. En concret, el text encomana al Govern aprovar nous reglaments sobre el nivell sonor dels vehicles de motor basant-se en els límits establerts per les normatives de la Unió Europea relatives al nivell sonor dels vehicles de motor i dels sistemes silenciadors de recanvi. Com es pot comprovar, si es comparen les taules incloses al Reglament de la UE 540/2014 i les que figuren al Codi de la circulació del 1999, els límits de la normativa europea són considerablement més baixos. Cal tenir en compte que aquest reglament del Parlament Europeu i el Consell fixa uns valors per al 2020 i uns de diferents per al 2022, el 2024, i el 2026 –cada cop més baixos–.
Tal com va afirmar ahir el conseller general socialdemòcrata Roger Padreny, el nou Codi de la circulació fa una ferma aposta per la salut pública. I és en aquest sentit que encomana una nova normativa pels límits sonors per combatre la contaminació acústica basant-se en els nivells recollits en la normativa europea. Padreny va destacar que aquesta és una de les claus del text i té com a objectiu millorar el benestar de la ciutadania.
El parlamentari també va remarcar que altres grans objectius del nou Codi de la circulació són l’aposta per la seguretat viària, ja que s’encomana al Govern l’elaboració d’un pla de seguretat viària; la regulació dels nou vehicles, com ara els patinets elèctrics; i l’aposta per tenir més i millors dades del parc mòbil a través d’un reglament del sistema d’etiquetatge energètic dels vehicles. Padreny va posar en relleu que el text va ser aprovat amb el màxim consens de tots els grups parlamentaris.
Els radars de soroll es podrien començar a utilitzar l’any que ve a França
Els nous radars de soroll es van començar a provar a Suïssa i França fa més d’un any. Segons informen mitjans espanyols, aquests tipus de radars podrien rebre l’autorització legal a França aquesta tardor, i per tant podrien començar a sancionar durant el 2022. També Catalunya va anunciar que n’ubicaria un a la C-31. El sistema està pensat per captar l’excés de soroll de motos i cotxes i no només afectaria els vehicles modificats, sinó també models esportius activats. Aquests models podrien superar els nivells establerts a la Unió Europea, que cada vegada són més estrictes. Amb els radars de soroll es pretén reduir l’excés de contaminació acústica que provoca problemes en la salut i 12.000 morts prematures a l’any, segons l’Agència Europea del Medi Ambient a partir de dades de l’OMS.