Les noves línies de bus que entraran en funcionament a partir de dilluns estan generant molta controvèrsia entre els usuaris. Només cal acostar-se a una parada o fer un  trajecte amb un vehicle per escoltar els comentaris.

La majoria són negatius, i n’hi ha un que predomina sobre la resta, i és que “es nota que els que han muntat això no viatgen mai amb bus”. Un altre sentiment majoritari és que no s’escurçarà el temps dels trajectes, sinó que en determinades hores també hi haurà massificació a les parades i a l’interior dels vehicles.

Les queixes són abundants a les parròquies de la Massana, Ordino, Encamp, Canillo i a la població del Pas de la Casa.  

A Ordino la polèmica està centrada en la supressió de la parada que hi ha al costat de l’Auditori Nacional, que és també la més pròxima a les escoles Germans Riba. Queden les de la Clota, rotonda d’Ordino i el Raval. A la Massana, la preocupació és que l’L5 vagi molt plena, sobretot de baixada en sentit Andorra la Vella.

En relació amb Encamp, el temor és que l’L2, que ja va molt plena, encara ho estigui més, sobretot en horari d’entrada o sortida de les escoles. A la parròquia encampadana, com en altres llocs, hi ha enuig pel mapa del transport públic que figura a la pàgina web bus.ad. Diversos usuaris han coincidit a assenyalar, després de consultar-ho, que “no s’entén res”.

Parades al centre
Un altre motiu de discòrdia són les parades al centre de la Massana i d’Encamp, quatre a cada nucli urbà, que es consideren insuficients, ja que és on es concentra la major part de la població.

Els transbords també generen cert neguit, ja que en opinió d’alguns usuaris poden suposar una pèrdua de temps. En aquest sentit cal recordar que els usuaris que vulguin anar de Canillo i Encamp a la Massana i Ordino podran fer-ho amb un transbord. 

La parada serà la que està ubicada a la central de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), que esdevé el punt de transbord entre les dues valls. Els busos cap a la Massana i Ordino passaran pel túnel de les Dos Valires.

Els canvis han portat neguit als usuaris, però també han generat reaccions dels partits polítics. Andorra Endavant considera que els canvis a les línies de bus s’ha fet “sense una valoració prèvia rigorosa” i “sense escoltar la veu dels usuaris afectats”. Així ho va assegurar el seu conseller general Marcos Monteagudo en les preguntes escrites que va tramitar a Sindicatura per demanar explicacions al Govern sobre aquestes modificacions.

“Per Andorra Endavant el que no pot fer i el que és inacceptable és que es prenguin decisions estructurals de mobilitat sense una valoració prèvia rigorosa i sense escoltar les veus dels usuaris afectats”, va afegir el conseller general. 

Des de la formació, s’assegura que amb aquesta acció el grup vol garantir que la política de transport públic es guiï per criteris de servei públic, accessibilitat universal i equitat territorial. També va entrar preguntes a Govern Concòrdia mitjançant la consellera general Maria Àngels Aché, per bé que aquestes se centraven en la supressió de l’LC (vegeu requadre central).

Les dues noves línies que funcionaran des de dilluns són l’L6 i l’L7. La primera anirà d’Andorra la Vella al poble ordinenc de la Cortinada i tindrà quatre parades al centre urbà de la Massana que seran El Través, la cruïlla d’Anyós, les Costes i el centre de la vila. Sortirà d’Andorra la Vella des dels Marginets i passarà pel Fener, les Boïgues, Coll de Caldes, la central de FEDA, la cruïlla de Sispony, el pont d’Ordino, cruïlla de l’Aldosa, la Clota, la Closa, les Moles, la cruïlla de Sornàs, el càmping d’Ansalonga, el pont d’Ansalonga i l’edifici Eagle.

Pel que fa a l’L7, enllaçarà Andorra la Vella amb la Massana. Sortirà de l’Estació Nacional d’Autobusos i de les Entrades. En sentit la Massana tindrà parades a la Grau, l’ambaixada espanyola, la Sardana, Consell d’Europa, Dama de Gel, Esteve Albert, Els Escalls, la cruïlla dels Vilars, el canal del Lloser i la Cabanota. En sentit Andorra la Vella, s’aturarà a la Cabanota, els Baus, la cruïlla dels Vilars, els Escalls, la Trenca, Mitjavila, la Roda i l’ambaixada espanyola. Circulant per l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes-Engordany donarà servei a les persones que hagin d’anar a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

L’L1 i el Bus Exprés
En aquestes dues línies que uneixen Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany  no hi ha cap modificació però tampoc estan exemptes de certa polèmica, i és que hi ha usuaris que es queixen que els caps de setmana i dies festius circulin cada mitja hora i que passin gairebé al mateix moment per les parades comunes que tenen a la parròquia laurediana.

Proposen que en lloc de sortir a les hores en punt i a la mitja, una de les dues línies modifiqui el seu horari. “Veus arribar un bus darrere l’altre i no té cap sentit” afirmava diumenge passat una usuària a la parada que hi ha davant de l’edifici administrariu del Molí que alberga el ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, i el Comú de Sant Julià de Lòria.

Es dona la circumstància que tant l’L1 com el Bus Exprés estan explotades per la mateixa empresa, Autocars Nadal.

Per altra banda, unes obres al pont de París modifiquen fins al dia 6 els trajectes de les línies L1, L2, L3, L4, BN1 i BN2 en sentit sud.


Es recullen 518 firmes per recuperar l’LC

Ahir al matí es van entregar al Govern les 518 firmes recollides per demanar que es torni a posar en funcionament la  línia de bus circular (LC). La major part dels signants són veïns d’Escaldes-Engordany, en especial de la zona d’Engolasters, i molts d’ells són persones grans i vulnerables. Es van posar fulls de signatura a la llar de jubilats escaldenca. La consellera general de Concòrdia, Maria Àngels Aché, va exposar que la decisió d’eliminar la línia circular ha generat preocupació entre els usuaris, perquè connecta diversos nuclis urbans sense necessitat de fer transbord. En aquest sentit, va reclamar en unes preguntes a Govern els motius que justifiquen la desaparició i si s’ha realitzat algun estudi sobre l’impacte que tindrà entre les persones que l’utilitzen. Des d’Andorra Endavant, el conseller Marcos Monteagudo, considera que aquesta mesura suposa una greu afectació a l’accessibilitat de la ciutadania a punts clau com l’hospital, el centre comercial o els serveis administratius d’Andorra la Vella.