Diari digital d'Andorra Bondia
La casa “positiva” està a la població d’Aramunt, al Pallars Jussà.
La casa “positiva” està a la població d’Aramunt, al Pallars Jussà.

Construeixen una casa que produeix més energia de la que necessita


Escrit per: 
Agències

Aramunt disposa d’una casa que produeix més energia que la que consumeix amb el seu funcionament. És la primera casa eficient d’aquestes característiques que es construeix al Pallars Jussà. El teulat, les parets, les finestres o altres elements són utilitzats per acumular i tornar la calor o generar electricitat. El seu propietari, Borja Llàser, explica que a la casa li sobra energia i és un edifici anomenat “positiu” gràcies als criteris constructius i bioclimàtics, però també al comportament de la seva família. Llàser diu que fan una gestió eficient dels usos, del consum dels electrodomèstics, de la informàtica o de la mobilitat. Amb l’energia fotovoltaica carreguen les bateries del cotxe que tenen i amb el qual es desplacen diàriament a treballar a la Pobla de Segur. D’aquestes cases a tot Catalunya n’hi ha actualment una desena.
Habitatges d’aquestes característiques també n’hi ha a Lleida, Anglesola, Barcelona, Montornès i Ullà. Altres s’estan acabant de construir o començant a projectar.
L’arquitecte Josep Bunyesc ha explicat que aquestes cases demostren que es pot ser capaç de dur a terme la “transició energètica” sense problemes, amb la tecnologia que ja hi ha avui disponible al mercat i a un cost assequible. Bunyesc ha afegit que des de fa uns anys ja s’estan construint edificis que són molt eficients, molt ben aïllats i que aprofiten l’energia del sol per escalfar-se.
La novetat dels pròxims anys serà la mobilitat, que anirà passant a ser elèctrica en lloc de cremar combustibles fòssils, amb la millora de la qualitat de l’aire, amb menys contaminants, i millorant la qualitat acústica. Cases com la d’Aramunt ja estan preparades per al canvi i ja carreguen el seu vehicle amb l’energia que generen gràcies al sol.
A la Pobla de Segur, Jordi Oliveres, de la cooperativa Pironegawat, també té una casa “positiva”. Aquest habitatge genera molta més energia de la que necessita i la sobrant està preparada per poder carregar vehicles elèctrics.
La casa de Jordi Oliveres és de nova construcció i té plaques solars fotovoltaiques de 5KWpic instal·lats i una bateria de Liti de 6,4kW hora, d’aquesta manera a la nit utilitzen l’energia del sol que tenen a la bateria, amb dos dies d’autonomia. La casa també té plaques solars tèrmiques per escalfar l’aigua de la dutxa, col·locades a la façana. La calefacció és una estufa de pèl·lets i un sistema de renovació d’aire amb recuperador de calor.
El que en aquests moments és la casa “positiva” d’Aramunt és el resultat d’una rehabilitació interal del que un dia havia estat un paller. La família de Borja Llàser utilitza, com a mitjà de transport, un cotxe elèctric que pot fer uns 300 quilòmetres d’autonomia i amb un dia de sol poden carregar l’energia suficient com perquè el vehicle pugui córrer més de 100 quilòmetres.

construeixen
Casa
energia
necessita
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic