Diari digital d'Andorra Bondia
La marxa va començar a les vuit del vespre a la plaça de la Rotonda i va acabar amb un manifest a la plaça Coprínceps.
La marxa va començar a les vuit del vespre a la plaça de la Rotonda i va acabar amb un manifest a la plaça Coprínceps.
Moment de la lectura del manifest final a la plaça Coprínceps.
Moment de la lectura del manifest final a la plaça Coprínceps.
Un moment de la marxa.
Un moment de la marxa.

Contracorrent reclama que la CASS pagui el tractament de canvi de sexe



Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana / Vídeo: M. P. A.

Volen lluitar perquè “la sanitat pública pagui el tractament de canvi de sexe per a les persones trans”. Així ho han proclamat els joves públicament al final de la marxa que ha tingut lloc aquest vespre per l’eix central. Igualment així ho ha manifestat tot just abans de començar-la a la plaça de la Rotonda el portaveu del moviment Contracorrent, Pol Cerdà, convocant de l’acte que ha comptat amb el suport d’una quarantena de persones, la majoria joves, i del Fòrum Nacional de la Joventut, Diversand, i alguns consellers del Partit Socialdemòcrata. 

Segons Cerdà, amb aquesta iniciativa van voler reivindicar “que els drets de la comunitat LGTBIQ+ estiguin reconeguts i assegurats en els diversos àmbits”. De fet, el que més els preocupa, ha assenyalat, són els drets del col·lectiu trans perquè està “molt invisibilitzat”. El portaveu de Contracorrent també ha emfasitzat la importància de l’escola com a àmbit en el qual “s’ha d’educar i promoure la diversitat”. En aquest sentit, ha explicat que “en cap moment hem vist cap classe dedicada a aquests temes”. Això sí, ha assegurat que sempre s’han pogut expressar sense cap tipus de problema. Entre els companys, però, sí que han vist actituds  homòfobes, “però no de manera generalitzada”, ha matisat.

Pel que fa a la manifestació, Cerdà ha indicat que no comptaven que hi participés massa gent perquè “el tema encara és tabú i manifestar-se a Andorra no està ben vist”. “La gent té por a sortir al carrer perquè potser després els miren malament o perilla el seu lloc de treball”, ha afegit. Per aquest motiu, un dels objectius del moviment és trencar amb aquesta manera de fer i sortir al carrer per expressar el que consideren que cal reivindicar.  

El manifest que s'ha llegit a la plaça Coprínceps també ha reclamat la visibilitat de les dones lesbianes i la comunitat bisexual. A més, els joves s'han compromès a lluitar “per crear un espai segur on tothom puguem ser nosaltres mateixos”. Així mateix, han demanat que la diversitat no sigui una cosa qüestionable i han expressat que volen caminar cap a una societat igualitària, que no discrimini les persones per la seva condició sexual i on no hi hagi  diferències pel que fa als drets. 

La nova coordinadora de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra, Maria Nazzaro, ha volgut manifestar el suport del seu partit a la marxa. Ha qualificat de “molt positiva” la iniciativa, ja que és “una crida als joves, que fem sentir la nostra veu”. També ha assenyalat que cal seguir treballant per aconseguir “una igualtat real, perquè encara hi ha una manca de consciència i de respecte envers tothom”. Finalment, ha convidat els joves a “trencar els pensaments” que no portin al respecte i la igualtat.

contracorrent
cass
tractament
canvi de sexe

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Ep! Jo. no tinc res en contra però pareu un mica el carro que hi han prioritats en aquest món, com altres malalties que n o estan cobertes encara...
Hem sap greu dir que en aquesta reclamació han pèrdut el cap! Aquesta és una decisió personal, un canvi físic que no té res a veure amb la salut al menys física.
Lo uno no quita lo otro, tienen tanto derecho como cualquiera a reclamar esta cobertura social.
I perqué no també l'augment de pits? o la rinoplastia? o la calvície?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte