La companyia d’autobusos Coopalsa proposarà a Govern el reforç sobretot de les línies L2 d’Andorra a Encamp i L6 de la capital fins a Ordino per al mes de setembre. També es podria plantejar el reforç de la línia L5 que fa el trajecte entre la capital i Arinsal a causa de “l’increment significatiu d’usuaris”. Així ho va explicar ahir el gerent de l’empresa, Gabriel Dallerès. Un increment que ha vingut donat per la posada en marxa de la gratuïtat de l’abonament i que caldrà veure si manté la tendència a l’alça durant aquest mes d’agost i en previsió que puguin augmentar més els usuaris de cara al mes que ve. Aquest serà un dels punts que tractaran amb el departament de Transports. En relació amb aquest possible reforç aplicat a les línies L1 i Bus exprés, el director general d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va comentar que de moment “estan a l’expectativa”, ja que si bé hi ha hagut un increment d’usuaris encara no tenen suficients elements d’anàlisi per saber si aquest augment va directament lligat a la gratuïtat del transport o bé hi ha més passatgers perquè l’any passat encara hi havia restriccions. En qualsevol cas, va recordar que la decisió sobre el reforç “depèn de Govern”. 

Pel que fa al pagament dels 30 euros per l’abonament que ara assumeix el Govern, Dallerès va anunciar que l’acompte que han rebut de l’Executiu no serà suficient i, per tant, els hauran d’abonar la diferència. Ara bé, creu que no tindran problemes per cobrar-lo.

Recurs per l’abonament
Dallerès i Gabriel van fer aquestes declaracions ahir, dia en què van presentar un recurs administratiu per la compensació de l’abonament de 30 euros. Ambdós van coincidir a explicar que aquest recurs s’ha entrat “de manera preventiva” per si finalment les companyies no es posen d’acord amb el Govern i han d’anar a la Batllia i ahir s’acabava el termini per poder-ho fer. De tota manera, van destacar com a positiu la represa de les reunions de la comissió amb tècnics de Transports i de les companyies per mirar d’arribar a un acord i es pugui solucionar el problema sense haver d’arribar a la Justícia. Dallerès va manifestar que confien a arribar a un acord “que sigui possible i assumible per les dues parts”. “I ara estem una mica més a prop”, va reconèixer. Igualment, va insistir que la diferència sobre la quantitat a compensar és “un problema tècnic”. També va assenyalar que tan aviat se solucioni aquesta qüestió, l’altre recurs sobre la compensació per la reducció de zones tarifàries es retiraria perquè ja s’hauria trobat una “solució global” per a totes aquestes qüestions que tenen com a denominador comú “mesures i gratuïtats” que han provocat l’alteració de l’equilibri econòmic i financer de les companyies per unes decisions preses pel Govern després de l’adjudicació de la concessió de les línies regulars de transport. 

Per la seva banda, Gabriel va incidir que amb aquest recurs les companyies volen que “quedi constància” de la seva disconformitat, ja que “les paraules se les emporta el vent”. Al seu parer, amb les decisions preses pel ministeri de Presidència, Economia i Empresa s’ha tensionat la tresoreria de les companyies. Unes decisions adoptades, a més, sense tenir en compte les concessionàries i el risc que assumeixen, va remarcar. I això, per a Gabriel, “és una falta de respecte” que neix d’una manca de diàleg. I va recordar encara que en el seu cas d’un abonament de 70 euros es va passar el setembre del 2021 a un de 30 i ara fa poc més d’un mes a la gratuïtat, i això s’ha de compensar. Gabriel va confirmar que efectivament han rebut “el paper” amb la liquidació que Govern considera oportuna tal com va anunciar al maig el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, però almenys fins ahir “no tinc constància que ens l’hagin abonat”.