El nou Codi de relacions laborals que es va aprovar el desembre del 2018 i que va entrar en vigor el febrer del 2019 va suposar un allargament tant de la baixa per maternitat com de la de per paternitat. Des de llavors, les mares disposen de 20 setmanes de descans i els pares de 28 dies. Si bé el canvi va ser immediat per a les mares assalariades, les treballadores per compte propi es van trobar amb més dificultats, ja que d’entrada s’havia fixat el mes de setembre com a punt d’inici de les noves condicions. Les protestes d’un grup de mares van aconseguir capgirar la situació. Ara bé, i els pares? Tothom va donar per fet que tant autònoms com assalariats gaudirien de les mateixes condicions, és a dir, un mes de descans, però tal com es pot comprovar en consultar la web de la CASS no és així.


Consultats per aquest rotatiu, des de la parapública es va admetre que la baixa per paternitat dels autònoms segueix fixada en 14 dies, generant així una diferència amb els pares assalariats. Una situació que està previst corregir-la mitjançant la Llei del pressupost per a l’exercici 2020 que s’hauria d’aprovar la setmana que ve al Consell General.

Motius
Però per què s’ha donat aquesta situació? D’alguna manera es podria parlar d’un descuit en el moment de fer els canvis legislatius. Fonts properes al Govern van indicar que mentre el Codi de relacions laborals no distingeix entre assalariats i treballadors per compte propi en els articles que regula el descans per maternitat o paternitat, la Llei de la seguretat social sí que fa aquesta distinció. De fet, en l’apartat 2 de l’article 160 d’aquesta normativa, es recull concretament que la baixa per paternitat en el cas dels autònoms és només de 14 dies. “La durada màxima d’aquesta prestació en el cas de les persones que exerceixen una activitat per compte propi és de dues setmanes, que poden ser distribuïdes d’acord amb la regulació continguda en la legislació laboral”, fixa el text, una distinció que no es dona en el cas de la baixa per maternitat.


En el moment d’aprovar la nova normativa laboral, doncs, tampoc es va pensar a incloure cap disposició que derogués aquest article, de manera que un any després que l’allargament de les baixes entrés en vigor, la discriminació és ben evident.

Disposició final
Com en altres ocasions en què s’han hagut de fer aquest tipus de correccions, el Govern ha optat per introduir la modificació a través de la Llei del pressupost, de manera que s’inclou una disposició final –concretament la quarta– que modifica l’article 160 apartat 2 de la Llei de la seguretat social perquè “la prestació de baixa per paternitat per als pares que exerceixen una activitat per compte propi sigui la mateixa que tenen els pares que són assalariats”. L’aplicació del canvi serà immediat tan bon punt la normativa que recull el pressupost per aquest any entri en vigor.
La desigualtat ha agafat per sorpresa a més d’un i fins i tot des del mateix entorn governamental hi havia qui es feia creus que la situació no hagués comportat rebombori. El cert és, però, que alguns autònoms consultats que han estat pares des que el nou Codi de relacions laborals va entrar en vigor han admès que han optat per no gaudir de la baixa. Sovint perquè l’empresa és unipersonal i es troben que no poden aturar la feina durant un mes. Així doncs, s’opta per organitzar-se els horaris en funció de les necessitats i fer festa aquells dies que és estrictament necessari, sense alterar massa l’activitat diària de l’empresa.