Diari digital d'Andorra Bondia
El cardiòleg Josep Miquel Soler es va establir a Andorra l’any 1991.
El cardiòleg Josep Miquel Soler es va establir a Andorra l’any 1991.

Cors estressats?


Escrit per: 
M. P. A./ Foto: J. M. S.

Tot i que no era l’objecte principal d’investigació i que els resultats estadístics no han estat concloents, el cardiòleg Josep Miquel Soler està convençut que Andorra té “certa idiosincràsia a nivell psicològic” que es podria relacionar amb les patologies cardíaques. Però anem a pams. I és que al juliol veurà la llum un article científic sobre l’estudi realitzat en pacients de cardiologia que pateixen arrítmia en la revista de l’Institut de Cardiologia de Mèxic, “el més important d’Iberoamèrica i de força rellevància a tot el món”. I ho farà de la mà del doctor Soler, fruit d’un treball que ha durat cinc anys i que ha comptat amb la col·laboració d’altres professionals del país i de Barcelona. Així ho explica ell mateix fent notar que abans de la seva publicació l’article està sent sotmès a la “revisió per parells”, la genuïna, vol deixar clar, segons la qual el científic que fa l’avaluació té la mateixa formació que qui l’escriu i, a més, ni l’autor coneix el revisor ni el revisor coneix l’autor, cosa “que té més mèrit”, aclareix; i garanteix, és clar, la solidesa de la investigació. Una investigació que ha realitzat “sense cap ajuda econòmica”, indica expressament.

La novetat de l’estudi del doctor Soler radica que es basa en l’aplicació d’un nou software de diagnòstic de la imatge, molt sofisticat i car, que permet identificar certs tipus d’arrítmia greu en pacients de més risc, una investigació que fins ara no s’havia fet mai perquè hi ha pocs professionals que tinguin aquest sistema. Sense anar més lluny, a Espanya només n’hi ha quatre, “i tots ens coneixem”, remarca. Aquesta nova tecnologia detecta millor les arrítmies greus que els sistemes convencionals. Serà, per tant, el primer article publicat al món sobre la temàtica, assenyala el cardiòleg. Però la novetat encara va més enllà, ja que el treball d’investigació s’ha realitzat exclusivament en pacients residents a Andorra. En concret, 270 pacients nous d’entre 18 i 75 anys que van anar directament a la consulta del doctor Soler o bé van ser derivats pel metge de capçalera per palpitacions.

Arribats a aquest punt i tornant al punt de partida, la impressió de Soler és que l’afectació de patologies cardíaques en la població andorrana és semblant a la d’altres països de l’entorn. Ara bé, fa notar que aquí la disponibilitat d’anar al metge i tenir una atenció mèdica adequada és “molt més fàcil” que la que hi pot haver a França i sobretot a Espanya. Quina seria, doncs, la peculiaritat andorrana? Com s’ha dit, “certa idiosincràsia psicològica”. Una percepció personal que Soler comparteix amb la psiquiatra Gemma Garcia Paredes, que també ha col·laborat en l’estudi. La hipòtesi del doctor Soler és que en ser Andorra un país eminentment comercial, on molta gent que en principi havia vingut de manera transitòria després s’ha quedat, ha format una família i ja té arrels al país de molts anys i generacions en alguns casos, han tingut horaris intensius i poques vacances que han generat “un estrès i una pressió laboral important”. I va intentar trobar amb la doctora Garcia una significació estadística per mitjà d’un qüestionari psiquiàtric, però finalment encara que van obtenir algunes dades no van ser suficientment concloents perquè tinguessin valor estadístic. Ara, sí que apareixien “dades rellevants pel que fa a l’ansietat”, diu. I insisteix en el seu argument per fer notar la diferència: la gent té poc temps lliure i el gaudeix d’una manera relativa perquè les parelles no coincideixen en el dia de festa, per exemple, “i els fills estan a la guarderia tot el dia”.

L’article a la revista de l’Institut cardiològic de Mèxic serà la tercera basada en estudis amb pacients andorrans.

Andorra
cardiologia
arrítmies
estudi
detecció
software

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte