Diari digital d'Andorra Bondia

Creixen les persones que diuen que la seva situació econòmica és dolenta


Escrit per: 
M. F.

El primer Observatori que ha dut a terme el Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans ha detectat un increment de les persones que manifesten que la seva situació econòmica és dolenta o molt dolenta.

D’aquesta manera, cal assenyalar que del total de persones enquestades, un 16,8% assenyala aquesta opció, mentre que en l’Observatori anterior aquesta resposta se situava en el 14,8%. Cal assenyalar també que ha davallat el volum de persones que afirmen que és regular, que passa del 57,3% al 51,3%. Una altra dada que també és rellevant és que també augmenta, curiosament, el nombre de persones que manifesten que la seva situació econòmica és molt bona o bona i, de fet, passa del 27,7% de l’enquesta anterior al 30,8% de l’actual.
Precisament, les qüestions  econòmiques són les que més preocupen els ciutadans enquestats. En aquest sentit, cal destacar que el primer problema assenyalat són les dificultats per trobar feina, amb un 36,4%; en segon lloc hi ha les polítiques socials, les prestacions i les pensions, amb un 21,5%, i en tercer lloc hi ha l’economia, amb el 20%. Cal destacar que en aquest Observatori, que es va fer al mes de març, la situació política era el cinquè problema assenyalat i el director del CRES, Joan Micó, manifesta que de ben segur en la següent enquesta aquest problema tindrà una posició diferent, ja que passades les eleccions la situació és una altra.
Agrupant els tres principals problemes esmentats per la població, tenim que el 36,4% assenyala la dificultat per trobar feina, i en segon lloc hi hauria l’economia, el turisme i el comerç, amb el 29%. El tercer lloc l’ocuparia el bloc de les polítiques socials, les prestacions i pensions, els problemes socials, les guarderies i la sanitat.
Pel que fa a l’evolució dels darrers anys, cal destacar l’increment de la preocupació per la feina i també per les polítiques socials, les prestacions i les pensions. Els més preocupats per la feina són les persones menys qualificades i per les prestacions, les més grans de 55 anys.

Les dones continuen dedicant més hores a les tasques domèstiques que els homes

Un dels apartats que inclou l’enquesta del CRES és el relatiu a les tasques domèstiques. En aquest sentit cal assenyalar que la mitjana d’hores setmanals que homes i dones dediquen a aquesta feina a la llar és de 14, 9,7 els homes i 18,5 les dones. La franja d’edat en què es dóna menys desigualtat és la que va dels 25 als 39 anys, en què els homes n’hi dediquen 10,6 i les dones, 16,2. En aquest sentit, una dada rellevant és que en les franges d’edat més elevades les dones dediquen moltes més hores que els homes a les feines de la llar. Un altre aspecte és que, encara que l’home i la dona dediquin el mateix volum d’hores a treballar fora de la llar, posteriorment la dona passa més hores fent feines domèstiques. Evidentment, les persones amb més estudis, i per tant amb una millor situació laboral, n’hi dediquen menys per l’externalització de determinades tasques. La feina que els homes admeten fer sempre amb més freqüència és la de cuinar, en un 19%, enfront del 7,5% que diuen que sempre planxen ells i el 3,9% que diuen que fan la neteja. I la feina que més es comparteix amb la parella és la neteja, amb el 51,6%.

Alt percentatge d’enquestats que diuen que reciclen

Una altra de les qüestions que aborda l’estudi del CRES és la relativa al reciclatge. D’aquesta manera, cal constatar que en uns percentatges molt alts la població manifesta que recicla, especialment vidre (89,8%), paper i cartró (84,3%) i envasos lleugers (83,1%). Un 32,4% diu que els contenidors de vidre són insuficients, la mateixa xifra que en el cas dels de paper i cartró. Quant als envasos, un 29,9% considera que el volum és insuficient. Malgrat tot, s’ha de destacar que el percentatge de persones que diu, en els tres casos, que són suficients supera el 50%. Un altre 72% diu que coneix la deixalleria més propera i un 70% afirma que la fa servir. Pel que fa a les energies renovables, la població s’hi mostra majoritàriament a favor.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quina calor amb xaqueta de pana!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte