Diari digital d'Andorra Bondia
La taxa de recobrament es va mantenir respecte de l’any anterior.
La taxa de recobrament es va mantenir respecte de l’any anterior.

Creixen un 36% els impagaments tractats pel registre de morosos


Escrit per: 
M.S.C.
El Registre Andorrà de Morositat (RAM) va tractar l’any passat un 36,2% més d’impagaments que el 2018. En concret, el total d’impagats a 31 de desembre del 2019 va ser de 287.424 per valor de 54.122.392 euros, mentre que durant l’exercici anterior la xifra d’impagaments es va situar en 211.000 per valor de 51.000.000 euros. Aquestes dades mostren com el valor dels deutes no va créixer en la mateixa mesura que ho va fer la xifra d’impagaments (es va situar un 6% per sobre respecte del 2018).
Del total de deutes tractats, el RAM va poder tancar a finals d’any 181.077 dels impagats declarats. Això suposa una taxa de recobrament del 62,9%, que és pràcticament la mateixa que es va registrar el 2018. Pels responsables d’aquest registre, aquesta és una bona taxa de recobrament, ja que significa que de cada 10 impagats que es registren al RAM més de 6 s’aconsegueixen cobrar (el RAM és un fitxer de caràcter privat sense participació pública. Aquest conté una base de dades de morositat financera i comercial i informació dels deutes amb l’Administració pública. Participen en aquest servei diferents negocis del teixit empresarial andorrà). Davant d’aquest fet indiquen que “això per al nostre client és signe de bons resultats a un preu mínim”. Si comparem els nivells de morositat amb els dels països veïns observem que Espanya va tancar el 2019 amb una taxa de recobrament del 58,4%. França, de la seva banda, encara no ha fet pública la xifra de l’any passat.
Quant al nombre de clients, el registre compta en aquests moments amb 704 clients. El perfil d’aquests és molt divers, ja que hi ha des de petits establiments de comerç minorista fins a grans asseguradores del país, despatxos professionals o agents immobiliaris, entre d’altres.
Des del RAM es va remarcar que els avantatges que ofereix el registre és la prevenció (poder saber en pocs segons si al client al qual se li vol vendre a crèdit o ajornar un pagament té altres deutes a Andorra o a l’estranger). Per altra banda, ofereix la possibilitat de cobrar els diners que deu un client sense iniciar un procediment judicial, amb el cost i el temps que això suposa. A l’últim, es recorda que per a professionals com advocats, gestors, notaries, asseguradores, o agents immobiliaris, el RAM és l’únic proveïdor del país que presta el servei de prevenció de blanqueig de capitals i permet consultar qualsevol persona o empresa en tres de les bases de dades més potents a nivell mundial i rebre informació de delictes penals, fiscals, alertes de blanqueig i persones amb exposició pública (PeP), tenint en compte que la llei de prevenció del blanqueig exigeix als subjectes obligats a fer aquestes investigacions.
 
 
Darrere del morós professional que fa d’aquesta pràctica el seu ‘modus vivendi’
 
Tot i que no hi ha un perfil del morós, el RAM té detectats dos grans grups. El primer està format per gent que hi entra “quasi per error” per una demora en el pagament, perquè no va respondre a les reclamacions del proveïdor, o senzillament perquè pensava que si no pagava no li passaria res, destaca el soci-director del registre, David Castillo. Aquest grup entra i surt del registre ràpidament, perquè paga el deute. 
L’altre gran grup és el que Castillo anomena “morós professional”. Es tracta d’aquell que deixa sempre deutes per sistema. Són persones que creen un comerç i queden a deure. I després en creen un de nou i tornen a deixar més deutes. És així com acaben fent de la morositat el seu modus vivendi, lamenta Castillo.
 
 
morositat
RAM
morosos
deutes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic