El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, ha manifestat aquest matí que la mesura de cribrar els clients dels hotels de manera obligatòria “ho veiem complicat i inassolible”. Aquestes declaracions les ha fet en el marc de la presentació de les jornades gastronòmiques Andorra a Taula. 

Segons ha incidit Ramos, mentre no hi hagi una obligatorietat per part del Govern, cada establiment farà lliurement el que cregui més convenient en aquest sentit. Per tant, sempre que sigui una acció voluntària, des de la patronal no hi tenen res a dir. I fins i tot ha explicat que segurament alguns hotels ho faran “per donar una imatge d’establiment segur”. Una altra cosa és que creguin en la seva eficàcia des del sector.

En relació amb això, Ramos ha remarcat que més aviat es qüestionen si és “una mesura útil” i tenen seriosos dubtes sobre la seva efectivitat. “Cribrar un turista avui quan demà pot agafar la Covid-19 no és gaire operatiu”, ha emfasitzat. Al seu parer, a més, testar els turistes “pot fer que la gent s’ho repensi” a l’hora de triar Andorra com a destinació turística. També ha afegit que veu complicat que algú s’arrisqui a fer 300 o 400 quilòmetres per arribar fins aquí, li facin un test i si dona positiu “li facin girar cua”. Per Ramos, “l’important és tenir molt controlat el personal que està en contacte amb els clients” pel que fa a detectar possibles contagis.

També des d’Autèntics Hotels d’Andorra s'ha posat en qüestió haver de fer testos de saliva als clients. La seva presidenta, Cristina Canut, ha coincidit que la mesura pot ser contraproduent per al país i que pot afavorir que els visitants marxin cap a d’altres destinacions, com ara les estacions d’esquí catalanes. A més, es pregunta com hauran d’actuar si fent aquests tests hi ha turistes que donen positiu en Covid. Per exemple, on hauran de fer el confinament? Per això, també considera complicat la realització d’aquestes proves.

Confinament dels veïns
Pel que fa als confinaments que es decretin als països veïns per contenir l’expansió de la Covid 19 entre els seus ciutadans, tant Ramos com el director de la UHA, Jordi Pujol, han fet notar que el millor seria “que ho facin ara i no d’aquí a dues setmanes”. I és que d’aquesta manera els hotelers creuen que es podria salvar encara el pont de la Puríssima, segons han exposat.

En aquest sentit, Pujol ha recordat que ja hi ha hotels i restaurants que només obren els caps de setmana i que d’altres han tancat les seves portes i no les obriran fins al mes de desembre coincidint amb el pont de la Puríssima i l’inici de la temporada d’hivern.