Diari digital d'Andorra Bondia
Canals, Martínez Benazet i Rossell abans de la compareixença davant la premsa.
Canals, Martínez Benazet i Rossell abans de la compareixença davant la premsa.

Cribratge al 40% de la població cada setmana “mentre faci falta”


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Més proves per garantir un entorn segur per a residents i visitants durant aquesta temporada d’hivern. Aquesta és l’estratègia dissenyada pel Govern i que concretament consisteix a cribrar el 40% de la població de forma setmanal a través de tests ràpids d’antígens. Es tracta de proves senzilles, que no requereixen la participació de personal sanitari, ja que s’obtenen a través de mostres de saliva. Aquests tests massius es faran als professionals dels centres sociosanitaris (en aquest cas seran a diari abans d’entrar a treballar) i setmanalment als professionals de l’Administració que treballen de cara al públic, com ara duaners o policies; als alumnes, professors i personal de les escoles, per poder fer aïllaments més selectius; al centre penitenciari; i als treballadors del sector turístic i dels serveis.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que en l’operativa hi participarà el sector privat, ja que hi haurà personal format de les empreses que col·laboraran en els tests. Per als establiments que no tinguin capacitat de fer els cribratges, el Govern habilitarà uns stop labs dedicats a aquestes proves.

L’Executiu vol que la posada en marxa d’aquests testos es faci al més aviat possible. En el cas dels centres sociosanitaris, doncs, els tests ràpids d’antígens es podrien començar a utilitzar d’aquí a una setmana o deu dies com a màxim. Per a la resta de ciutadans, Martínez Benazet apunta cap a principis de desembre, quan arribin els tests.

El cost d’aquesta operativa serà important. De prop d’1 milió d’euros mensuals, sufragats pel Govern. Tot i així, el ministre de Salut ha sentenciat que la voluntat de l’Executiu és fer aquesta inversió durant els mesos “que calgui”. En aquest sentit, Martínez Benazet ha destacat que “mentre estiguem sota pressió de la Covid, els esforços econòmics i en personal seran molt intensos i no afluixarem” perquè “invertir en diagnòstic i control és invertir en salut”.

De la seva banda, la ministra de Turisme, Verònica Canals, ha explicat que des del ministeri d’Afers Exteriors s’està treballant en diferents països per comunicar la situació sanitària d’Andorra. En aquest sentit, Canals ha recordat que l’estiu passat l’elevada afluència de turistes no es va traduir en un augment de casos de coronavirus. La ministra ha remarcat que l’estratègia dissenyada pel Govern per a la nova temporada d’hivern busca garantir Andorra com a destinació segura per a residents i visitants.

 

Els turistes, exclosos dels tests tot i que l’Executiu no ho descarta

Ara per ara, el Govern no preveu oferir tests als turistes que es desplacin fins a Andorra. Amb tot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que l’Executiu està obert a introduir nous elements de control segons el tipus de turisme que vingui aquesta temporada i els dies que sojorni al Principat. Així, ha indicat que “tenim qualsevol resposta a les situacions que es produeixin depenent del model de turisme que vingui, d’on vingui, si ve cribrat d’origen o no... Tenim qualsevol possibilitat sobre la taula”.

Amb tot, el ministre de Salut ha volgut deixar clar que el Govern no limitarà que les empreses privades puguin fer proves als seus clients, encara que això no formi part de l’estratègia del Govern. Tot i així ha dit que aquests tests hauran de ser homologats pel ministeri i estaran sotmesos a uns circuits i responsabilitats sobre els casos positius. En la reunió mantinguda aquest dijous amb els representants del sector turístic no s'ha entrat a analitzar quines empreses preveuen impulsar una iniciativa d’aquest tipus. Benazet s'ha limitat a dir que alguns establiments s’ho plantegen, però que encara cap d’elles ha presentat un protocol al Govern, que hauria de ser validat per l’Executiu.

El Govern sí que s'ha ofert, però, a facilitar a preu de cost els tests ràpids d’antígen amb saliva a les empreses perquè els puguin donar als clients. El preu actual d’aquestes proves es troba entre els cinc o sis euros, i en el cas que s’adquirís un volum important es podria rebaixar el cost. Des dels allotjaments turístics, n’hi ha que veuen aquesta mesura com un possible reclam publicitari, ja que consideren que els pot ajudar a vendre. Tot i així, l’acció no està exempta de problemes. Es pregunten, doncs, què succeiria si un client, després de vuit hores de viatge, donés positiu.
Els dubtes també existeixen entre els comerciants, que com els allotjaments valoren l’esforç “excepcional” que farà el Govern per cribrar el 40% de la població. Des del sector consideren que abans de decidir si es fan o no tests als turistes cal resoldre els protocols i la logística. Són conscients que la capacitat del sistema sanitari del país és limitada i que no es pot posar en risc si es cribra massivament els turistes. El seu posicionament en relació amb les proves ha anat evolucionant en les diferents reunions i ara apunten que la prudència assenyala que la millor opció és que el turista vingui testat de casa.

 

temporada d'hivern
turisme
cribratge
test
saliva
proves d'antígen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte