Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Cribratge setmanal al 50% de la població amb tests ràpids de saliva


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA / J. A. Viladot

El Govern preveu dur a terme un cribratge setmanal a més del 50% de la població del país gràcies a l’arribada de tests ràpids d’antigen salival. Segons ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ja s’ha fet una primera comanda i si tot va bé, en uns quinze dies haurien d’arribar. Això faria que a mitjans del mes que ve ja es pogués posar en marxa aquesta nova estratègia que s’ha dissenyat per fer front a la temporada d’hivern.

Es tracta d’un protocol basat en un cribratge continuat de tots els sectors de la població que combinaria les tècniques de diagnòstic actuals amb els tests ràpids, per millorar el control de la pandèmia i protegir la població, prioritzant les persones vulnerables, els geriàtrics o les escoles i garantir la seguretat sanitària davant l’impacte de l’entrada de turistes.

En el cas de les escoles, per exemple, el ministre ha manifestat que es busca poder aïllar només els infants malalts i no tota la classe com es fa ara. Un dels elements que ha destacat el titular de Salut és el fet que les proves de saliva són senzilles de dur a terme i “no necessiten personal qualificat”, ja que són de fàcil lectura i a un responsable a cada centre on es facin seria suficient.

“És una estratègia que ens tornarà a situar en el punt de mira de la comunitat internacional quant a capacitat de gestió de la crisi”, ha afirmat, i ha afegit que també es podrà donar “una garantia que els nostres visitants estaran tractats per persones que no estiguin infectades i que estiguin cribrades”.

Pel que fa a la situació epidemiològica, des de dilluns s’han diagnosticat 195 positius nous. Una xifra que fa que els casos totals des de l’inici de la pandèmia se situïn en 3.190 i els de la segona onada ja sumin 2.333. Els casos actius són 1.120, 110 més que dilluns. Els recuperats són 2.011 i les defuncions es mantenen en 59 després de les dues morts anunciades dimarts.

A l’hospital hi ha 19 pacients, 13 dels quals a planta. A l’UCI, en canvi, se’n suma un més i ja són 6, tots ells ventilats. Al Cedre queden 6 padrins a l’àrea d’hospitalització procedents de Salita.

Pel que fa a la taxa de reproducció (R0) se situa a 1,1, per sota de l’1,46 de dilluns. Benazet ha remarcat que la dada s’ha d’agafar “amb cautela” perquè aquesta setmana va espatllar-se una màquina de TMA i podria ser que hi hagués alguns resultats que arribessin més tard.

Pel que fa a l’àmbit educatiu, hi ha un total de 82 aules en vigilància, 52 de les quals totalment tancades i 26 amb alguns alumnes aïllats. També hi ha una guarderia amb una aula amb vigilància activa parcial.

Benazet ha insistit a posar les dades en context i ha destacat que Andorra és el país d’Europa que més proves diagnòstiques realitza i que la taxa de letalitat és molt més baixa que a l’entorn.

 

Vacunació contra la grip, a partir del dia 19

La campanya de vacunació contra la grip estacional començarà el dia 19. Va dirigida sobretot a la població més fràgil, als majors de 65 anys, als professionals de la salut i als professionals dels centres sociosanitaris. Benazet va indicar que si l’any passat es van vacunar 6.500 persones aquest, any “s’hauria d’arribar” a les 9.000.

S’aprova la creació dels Comitès Científic i Tècnic SARS-CoV-2 amb experts multidisciplinaris

El Govern ha aprovat aquest dimecres la creació dels Comitès Científic i Tècnic SARS-CoV-2 així com el reglament intern de funcionament i la seva composició. Es tracta d’uns comitès formats per experts de caràcter multidisciplinari que han d’assessorar l’Executiu en les estratègies per pal·liar els efectes de l’emergència sanitària. Tots dos esdevenen òrgans consultius i tècnics i el nomenament dels integrants es farà efectiu durant els pròxims dies. En el cas del Comitè Científic el componen dos representants del ministeri de Salut, dos del SAAS, un del Comitè Nacional de Bioètica, tres representants de la Fundació Actuatech i dos representants externs de prestigi internacional: Magda Marquet i Jordi Serrano. Quant al Comitè Tècnic, el formen dos representants del ministeri de Salut, dos del SAAS, un del Col·legi de Metges i dos representants externs de reconegut prestigi. En aquest cas, el ministre de Salut va destacar la incorporació de l’epidemiòleg  i cap de medicina preventiva de l’hospital Clínic, Antoni Trilla.

Concurs per trobar hotels que puguin acollir padrins

L’Executiu ha convocat un concurs públic per a la contractació d’establiments hotelers destinats a la reubicació temporal de residents procedents dels centres sociosanitaris d’Andorra com a mesura de protecció contra la Covid-19. Durant la compareixença davant la premsa, el titular de Salut ha explicat que es tracta d’una mesura preventiva per avançar-se a un possible escenari en què es faci necessari el trasllat d’aquests usuaris a hotels adaptats. En aquest sentit ha deixat clar que no s’ampliarà la zona Covid del Cedre. “Ja vam dir que té un límit, perquè si no perdríem els mecanismes de seguretat” per evitar contagis entre plantes.

Andorra
coronavirus
Covid-19
covid
casos
positius
benazet
cribratge

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Qué la RO a baixat? Com si hi ha clases confinades tots els dies. A partir de batxillerat classes telemàtiques y exámenes presencials esgraonats. Aprofitant mes espais per als més petits. I si consegueixen test salivals també per als treballadors. Perquè es evident que això s'està descontrolant Entenc que no es vulgui aturar la roda però si no es frena ara adéu temporada D'hivern i això si què és perillós per l'economia. Millor provar fer una neteja ara que no hi ha gent que tindre una sobrecàrrega de casos i tindre que parar a la força.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte