“Les dones tenim moltes raons per manifestar-nos.” Ho va dir la presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, que va remarcar que les dones pateixen violència masclista, desigualtats salarials, dictats sobre el seu cos, situacions de més precarietat i altres discriminacions al mateix temps que va denunciar que “les dones també estem fartes d’assumir les tasques domèstiques, l’educació dels fills, les cures de malalts i padrins, l’assetjament, violacions, els assassinats, injúries, cops, violències ginecològiques i obstètriques...”. És per això que Acció Feminista, Stop Violències i l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) fan una crida a unir-se a la marxa convocada per aquest diumenge, 8 de març, per seguir exigint els drets de les dones.

La manifestació començarà a la plaça Coprínceps, a les 17 hores, i finalitzarà a la plaça de The Cloud, on s’han programat activitats. Les organitzadores són conscients que l’hora elegida és complicada, tenint en compte les dificultats en la conciliació existents a Andorra, ja que el país continua sent “molt esclau” del turisme. Per això van demanar ser solidàries i no anar a comprar el diumenge. 
Les entitats convocants consideren que s’ha avançat massa poc en els drets de les dones des de fa un any, tot i que gràcies a la pressió del moviment feminista s’ha aconseguit fer passos endavant. La presidenta de l’IDHA, Elisa Muxella, va remarcar que hi ha hagut conquestes des de la creació de la primera associació de dones i que la clau és una societat mobilitzada. Per les entitats feministes, ara el que toca és fer avançar la Constitució per adaptar-la a la societat. És per això que demanen als representants polítics que escoltin el clam de la ciutadania i hi donin resposta.
De la seva banda, Stop Violències va demanar a la fiscalia que es pronunciï sobre l’estat en què es troben les dues causes traslladades pel Govern amb relació a aquesta entitat (referents a l’actitud de la presidenta en la manifestació pel dret a avortar i la compareixença davant de la Cedaw). L’associació vol saber si la fiscalia ha acceptat les dues causes i què ha demanat exactament el Govern que sigui investigat i amb quin motiu. Marta Garcia, membre d’Stop Violències, va afegir que amb relació a la petició de l’executiu d’investigar alguns punts de l’informe adreçat a la Cedaw posen en dubte si hi ha jurisprudència, ja que es va realitzar sota l’empara d’aquest organisme de Nacions Unides i perquè es va desenvolupar fora del país. Garcia va criticar que en lloc de coaccionar, el Govern hauria d’oferir solucions als problemes que es plantegen i deixar d’actuar amb el “tot per les dones però sense les dones”. L’IDHA va defensar el dret d’expressió i ser constitucionalistes en tots els articles, no sols en el que reconeix el dret a la vida en totes les seves fases, i Acció Feminista va destacar que l’organització conjunta de l’acte del 8 de març també servirà per reivindicar aquest dret.

 

Per Espot, el SIAD és “un pas endavant significatiu” en el reconeixement dels drets de les dones

El Servei Integral d’Atenció a la dona (SIAD) “és un pas endavant significatiu en el reconeixement dels drets de les dones”. Així ho va declarar el cap de Govern, Xavier Espot, durant la inauguració oficial d’aquest servei al Centre d’Atenció Primària (CAP) de la Massana, lloc des d’on s’atenen les consultes telefòniques a la tarda. Espot va recordar que el SIAD ofereix una atenció presencial als CAP de totes les  parròquies de manera rotatòria. El cap de Govern va insistir que aquest servei “no xoca amb les disposicions legals i constitucionals del nostre país”, i per tant, “està perfectament acomodat amb el marc jurídic vigent”. Per la seva banda, una de les llevadores del SIAD, Cristina Pérez, va remarcar que aquest servei “intentarà ja des del minut zero personalitzar molt cada cas i cada demanda que es faci”. L’objectiu, segons va dir, és “empatitzar i posar-se en el lloc de la dona  per empoderar-la perquè prengui les seves pròpies decisions”. En aquest sentit, va refermar que el SIAD dona als professionals que acompanyen i informen “una seguretat brutal” perquè ara el país té “un servei de cara al públic conegut i amb un nom”. 

La presidenta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Elisa Muxella, va indicar que “s’han de veure primer els fets” abans d’afirmar que amb el SIAD queden garantits els drets de les dones. També des d’Stop Violències, Marta Garcia va deixar clar que no donaran suport a cap altra alternativa que no sigui la despenalització de l’avortament, tot i que va acceptar que amb el servei desapareix la por del col·lectiu sanitari d’informar sobre el tema, malgrat que la llei no esmenta aquesta qüestió.