Diari digital d'Andorra Bondia
David Cusidó és el president del COIA.
David Cusidó és el president del COIA.

Cusidó: “Si no es regula la professió no hi pot haver reforma sanitària”


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El primer objectiu marcat des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra (COIA) és la regulació de la professió. Així li ho han fet saber ja al nou ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Segons el president del COIA, David Cusidó, la llei de la professió d’infermeria s’ha de considerar “urgent”, tant per als professionals que la reivindiquen com per al sistema sanitari. “Si no es regula la professió no hi pot haver reforma sanitària”, va dir contundentment Cusidó. 

Segons Cusidó, la definició competencial de cada professió al si del sistema sanitari ha de ser un element clau per tirar endavant una reforma. En el cas d’infermeria, aquestes competències no estan clarament delimitades i per això reclamen una llei. La definició o ampliació de competències, segons Cusidó “no té per què provocar un increment en els costos, perquè si ens fixem en altres països com Finlàndia, Dinamarca o Noruega, ha suposat un estalvi i una millora en els resultats de la qualitat assistencial”, va dir. 
Els representants del COIA ja han tingut una primera reunió amb Martínez i han aplaudit el canvi ministerial. Segons Cusidó, a més de conèixer el nou ministre en l’àmbit professional com a director assistencial, consideren el canvi d’Àlvarez a Martínez positiu, “perquè el nou ministre té els conceptes més clars”, va comentar Cusidó.
El portaveu dels infermers va fer una crida a tots els grups parlamentaris perquè impulsin l’aprovació de la llei d’infermeria “perquè així ho apuntaven als seus programes electorals, només demanem que els compleixen”. Així doncs, segons el COIA la urgència que té la regulació de la professió la daten en un termini que no hauria de superar els dos anys. Segons Cusidó la llei s’hauria d’aprovar aquest any o el 2020, però no més tard. 
El Col·legi d’infermers va acordar amb Martínez un calendari de reunions periòdiques per anar avançant en les reivindicacions d’aquest col·lectiu, que també passen per una revisió de salaris.

DENUNCIEN IRREGULARITATS
Els infermers i infermeres també reclamen una ràtio que tingui en compte les patologies i que no només sigui una xifra de pacients per infermer. Segons el COIA s’ha d’estudiar cada patologia per determinar una ràtio que asseguri una assistència de qualitat. Cusidó va explicar que el SAAS sí que sol respectar una ràtio d’acord amb la tasca del professional i la patologia del pacient, “però d’altres centres privats residencials no ho respecten hi ha infermers que poden atendre 30 pacients”, va dir. 
Des del COIA es reclama al ministeri d’Interior que inspeccioni centres privats on exerceixen infermers per verificar aquestes ràtios, però també denuncien des de fa mesos que en aquests centres privats hi treballen infermers que no estan col·legiats. “Demanem que el servei d’inspecció sigui proactiu i que denunciï aquests fets irregulars”, va manifestar el president del COIA.

 

 

 

 

infermers
infermeres
reforma sanitària
infermeria
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic