Diari digital d'Andorra Bondia
El biòleg i informàtic David Vilanova.
El biòleg i informàtic David Vilanova.

David Vilanova: “Òmicron té un pronòstic millor que la Delta sempre que estiguis immunitzat”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SAAS

El biòleg i bioinformàtic adverteix que la soca és “més severa” que la variant de Wuhan i defensa l’efectivitat de les vacunes. Amb tot, remarca que el seu objectiu és únicament prevenir els casos més greus de la malaltia i les defuncions, fita assolida. Igualment, considera que no calen més restriccions, sinó restablir certa normalitat.

Estem en plena expansió de contagis. És l’efecte de l’arribada de la variant Òmicron?
Sí, era esperable i ho anàvem seguint. Quan va sortir la variant de Sud-àfrica, molt ràpidament es va posar en marxa el mecanisme de seguiment per mirar què estava passant. D’una banda,  buscant la variant a casa nostra i de l’altra, mirar les dades que es van publicant des de Sud-àfrica per veure quina és l’afectació de la nova variant, si anirà a més o no, quina és la població que afecta, la severitat...

Fins ara s’ha dit que és una variant que es transmet molt més ràpidament però que sembla menys greu. És així? Què més saben d’aquesta variant?
L’Òmicron és una variant que es transmet molt ràpidament, és quasi imparable. Sabem que la majoria de persones contagien quan són presimptomàtiques, és a dir, encara no tens símptomes i ja pots contagiar, i això fa que s’estengui com la pólvora, és molt molt molt difícil de contenir. A nivell de severitat, el que sabem és que les mutacions genètiques que porta fa que tingui uns efectes diferents a l’organisme. Afecta més els bronquis que els pulmons i això fa que la severitat es vegi reduïda en relació amb la Delta. Però és quelcom que hem de matisar.
 
Per què?
Perquè a vegades sembla que Òmicron és quasi com un refredat comú i no és el cas. Continua sent un virus greu, un virus important, amb una afectació menor que la Delta, i amb un pronòstic molt millor sempre que estiguis immunitzat, ja sigui per infecció prèvia o per vacunació. Només per fer-se’n una idea, Òmicron és més severa que l’original de Wuhan, per tant m’agradaria relativitzar-ho. Potser la sensació que és com un refredat comú la dona el fet que com que molta part de la població està immunitzada, s’infecta d’Òmicron i ho passa de manera asimptomàtica o molt lleu. Això pot portar a pensar que aquesta variant no és res, però m’agradaria puntualitzar que sí. No deixa de ser una variant que potser sí que és menys agressiva que la Delta, però té certa severitat.

És a dir, ho passem com un refredat comú gràcies a les vacunes?
Correcte. I aquest punt és molt important perquè també hi va haver molta confusió amb les vacunes. Inicialment la gent donava per fet que amb les vacunes ja no s’estendria el virus i no ha sigut el cas, però és que l’objectiu de les vacunes era pal·liar els casos severs de la infecció. I aquesta és la idea, que ho passis de manera menys greu que si no haguessis estat vacunat.

Per tant, cal distingir en què és efectiva i en què no la vacuna.
Exacte. És aquí on hem de desgranar una cosa de l’altra. Quan ensenyem les dades el que sí que estem veient és que la vacunació va directament lligada a una disminució de la mortalitat. I això és un fet: els països que més vacunen són els països que tenen una mortalitat més baixa degut a la nova variant. Això és una cosa que s’ha de posar en context i demostra que l’eficàcia de les vacunes està per prevenir aquests casos greus i les defuncions.

Tot i així, ens protegeixen prou les vacunes?
Les vacunes no són mai del 100%. Quan va sortir Òmicron el que vam veure és que amb persones que estaven vacunades la capacitat dels seus anticossos de defensar-los davant d’Òmicron, a partir del tercer mes de la vacunació baixava. Veient això es pensa a posar una tercera dosi de reforç per incrementar el nivell d’anticossos  i està demostradíssim que Òmicron no té res a fer davant una tercera dosi, l’eficàcia passa del 30% a quasi el 90%.

S’ha anat prou ràpid a posar la tercera dosi o anem tard?
Hem de ser prudents. Als col·lectius vulnerables, que són les persones de més de 65 anys i els grups d’immunodeprimits com poden ser molt sovint els pacients trasplantats o els oncològics, se’ls va posar la tercera dosi molt ràpidament i ho veiem perquè la letalitat ha baixat moltíssim. Fins i tot a països com Portugal, per exemple, que té el 90% de la població vacunada, estem veient que tenen pic d’Òmicron però les defuncions no pugen. Per la qual cosa la prioritat sempre és protegir els grups vulnerables, i crec que això es va fer molt ràpidament.

El gran error mundial ha estat no haver vacunat al mateix ritme els països més rics i els més pobres.
Totalment, i això ho he dit reiteradament: aquí la gran tasca pendent és vacunar la població mundial. Perquè justament la nova variant Òmicron va sortir de Sud-àfrica on en aquell moment només arribaven al 20 o 22% de la població vacunada. Això és molt fàcil, com més circula una variant, té més opcions de copiar-se i com menys persones estiguin vacunades, més probabilitats té el virus de mutar i infectar altres persones.

Alguns experts diuen que Òmicron ens portarà a la fase endèmica. Com ho veu?
És molt complicat de dir. És a dir, pensar que Òmicron portarà a la fase endèmica és legítim, el problema que tenim és referent a l’aparició d’una nova variant a un altre indret del món. És aquest el gran problema. Podem pensar que Òmicron ens pot conduir cap a una fase endèmica, però això pot caure si demà surt una variant a Kènia, que només té un 4 o 5% de la població vacunada. 

Comparteix la idea del ministre que no calen més restriccions?
Totalment. De fet, crec que a Andorra ho hem fet prou bé. A banda del primer confinament, que va ser inevitable, crec que totes les mesures que s’han anat prenent ens han donat certa llibertat. Aquí podem anar al restaurant, ajuntar-nos amb amics, sí que l’oci nocturn està tancat i potser en això es podria millorar, però crec que tornar enrere, és a dir, tornar a confinar, tornar a posar més restriccions, no deixa de ser un fracàs de no poder aplicar mesures menys restrictives. I justament a Andorra, gràcies a la capacitat de testejar molta gent, ja sigui amb test d’antigen o TMA, que són gratuïtes, és un èxit que no sé si tothom ho valora, però és el que ens permet continuar vivint aquesta situació sense tantes restriccions.

Vostè va dir en una publicació a les xarxes socials que aquesta seria l’onada dels no- vacunats. Ho manté?
Crec que ha quedat bastant demostrat, i no només a Andorra, sinó a tots els països on estan tenint afectació d’Òmicron. Ho veiem ja sigui a l’UCI, ja sigui a l’hospital, que una gran majoria de les persones que acaben ingressant són persones no vacunades. I les persones vacunades que acaben a l’hospital solen ser persones que tenen factors que els predisposen a patir una Covid una mica més complicada. 

Què els diria a aquells que encara no estan convençuts de vacunar-se?
Quan mirem a nivell mundial la població vacunada, portem més d’un any vacunant i crec que ja tenim certa garantia sobre l’eficàcia d’aquestes vacunes. I sempre he respectat molt qui no es vulguin vacunar, en tinc a l’entorn. Molt sovint cal intentar veure quins són els dubtes, explicar els perquès, quins són els neguits que porten algú a no vacunar-se... Crec que ha quedat demostradíssim, després d’un any amb mig planeta vacunat, que aquestes vacunes han fet la feina, que és protegir les poblacions de patir casos greus de Covid. Després podrem discutir si s’ha de posar una vacuna o altra o si cal a les poblacions més joves, perquè s’han identificat riscos de miocarditis, tot això ho podem debatre, però el que és una evidència és que vacunar salva vides.

Hem de pensar en una quarta dosi o a vacunar-nos cada any com amb la grip?
Veurem l’evolució, d’una banda, de la nostra immunitat natural després d’estar infectats i vacunats, i també com evolucionen les noves variants. Jo crec que una quarta dosi es podria justificar en col·lectius més vulnerables. Per a la resta de la població crec que hem d’esperar, és precipitat. Tenim tres dosis i alguns la infecció. Hem de veure com reacciona la nostra immunitat i hem de donar una mica de confiança a la nostra immunitat natural.

S’ha parlat de l’aparició de noves variants a França o també a Xipre, amb l’anomenada Deltacron. Què hi ha de cert?
A les xarxes socials i als mitjans sembla que cada setmana hi ha una variant nova, i no ajuda, perquè acaba transmetent un missatge de por i confusió a la població. A mi m’agradaria donar un missatge de tranquil·litat. Cal dir que la variant de França no és nova, ja havia sortit i ha quedat clarament descartada davant Òmicron, per la qual cosa no té recorregut. I la variant de Xipre és un error de contaminació a nivell de laboratori.

És a dir, Deltacron no existeix?
No. Es van barrejar mostres diferents al laboratori i es va generar un híbrid que no ha sortit mai del laboratori i no és ni viable. És completament una quimera. No vull posar el dit sobre el laboratori perquè són coses que passen, potser hi ha hagut una mancança a nivell de control de qualitat, perquè mai hauria hagut de ser publicat. Per tant mai hi ha hagut un pacient amb Deltacron. 

Té sentit mantenir el passaport Covid amb les característiques d’Òmicron? Si fins i tot podem contagiar abans que apareguin els símptomes... 
Jo aquí ja... És una decisió que s’ha pres més a nivell de la Unió Europea, ha estat un incentiu perquè la gent es vacunés, i des del punt de vista científic el que puc dir és que la gent contamina amb passaport o sense passaport. Aleshores no afegiré gran cosa més. És una mesura que inicialment podia tenir sentit per incitar les poblacions a vacunar-se, però crec que hem arribat a un punt que qui s’ha volgut vacunar ho ha fet, i crec que hem de començar a restablir certa normalitat més que incrementar les restriccions. És una decisió que es pren des del ministeri, molt sovint dictada per la Unió Europea per trobar un consens.

Si es manté, no caldria incloure-hi informació, per exemple, de si una persona és positiva o no per evitar que se salti el confinament?
Si es continués utilitzant seria tan fàcil com desactivar el QR. Si el desactives quan algú està infectat, ja no el podria utilitzar. No sé com d’àgil podria ser desactivar un passaport per tornar-lo a activar als 7 dies, però pot ser una bona mesura. 

Tenim el pic de l’onada a prop?
Agafant com a exemple Londres, que és com el nostre mirall, allà van arribar a un 9% de persones positives, el que aquí diem casos actius. Nosaltres estaríem al 6,5%, per tant, amb 2 o 3 setmanes podríem arribar a aquest màxim i començar a veure una disminució significativa dels casos.

David
Vilanova
delta
Òmicron
pronòstic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte