Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra va ratificar la Convenció el 2007.
Andorra va ratificar la Convenció el 2007.

De la tutela al suport


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: BonDia

De la tutela al suport. Per decidir sobre com pot administrar els seus diners, per exemple, o com exercir el seu dret a vot. Aquest és el canvi de mentalitat que progressivament s’ha d’anar fent al Principat pel que fa a l’acompanyament a les persones amb discapacitat. Però s’ha de fer l’esforç en l’aterratge d’una legislació que així ho reculli, ja que Andorra va ratificar el 2007 en tots els seus articles la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides. En són ben conscients entitats i Govern. I de fet, és una qüestió que ja s’està treballant de manera conjunta per posar fil a l’agulla. Així ho han confirmat tant des de l’Associació de persones amb diversitat funcional (Amida) com des de la Fundació Privada Tutelar. 

Ara que el Comitè de bioètica d’Andorra ha publicat les seves consideracions i recomanacions de bones pràctiques en relació amb l’aplicació de l’article 12 d’aquesta Convenció referit a l’igual reconeixement com a persona davant la llei, les entitats preguntades sobre la qüestió manifesten la necessitat d’aquest canvi de model i la regulació per llei dels drets fonamentals d’aquestes persones, sobretot en allò que té a veure amb la presa de decisions referents a aspectes fonamenals de la seva vida.  I “la Convenció s’ha de complir”, accentua la presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet. 

L’objectiu, com recull el document del Comitè de bioètica, és passar “de la presa de decisions substitutives a la presa de dcisions assistides”. O a la presa de decisions amb “suports” que a vegades són “intermitents”, com manifesta la gerent de la Fundació Privada Tutelar, Sílvia Gabarre. 

Al parer de la presidenta de l’Associació de persones amb Trastorn de l’Especte Autista (Autea), Inés Martí, es tracta d’un canvi molt important “que mereix ser tractat amb cura”. Cal donar suport a la persona amb discapacitat “perquè pugui decidir sobre el seu futur i la seva vida”, remarca. I “Andorra ha de fer aquest pas, però és difícil”. Creu que és imprescindible la creació d’una comissió tècnica que adapti la llei del 2004 sobre incapacitació i organismes tutelars al Conveni de Nova York com proposa el Comitè de bioètica. Per aquest motiu, “s’ha de comptar amb el consens de les entitats implicades”, afirma.

Precisament, la mateixa Fundació Tutelar està fent tot un procés formatiu a nivell intern  per canviar “paradigma i llenguatge”, tot i que Gabarre vol deixar clar que la manera d’acompanyar la persona tutelada ja va en aquesta línia des de fa temps. També per això miren com ho estan fent fora d’Andorra. Hi ha qui apunta que potser fins i tot hi hauria d’haver un canvi de nom i qui creu que les mateixes persones amb discapacitat s’hi haurien de pronunciar, un pas més per transformar la tutela al suport.

De la tutela al suport

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte