Diari digital d'Andorra Bondia
Plaques fotovoltaiques instal·lades a l’escola de Castellciutat.
Plaques fotovoltaiques instal·lades a l’escola de Castellciutat.

Decepció global, actuació local


Escrit per: 
Redacció / Foto: A.S.U.
Decebedors. Col·lectius de tot signe han manifestat la desolació pels descafeïnats resultats de l’anomenada COP26, la cimera internacional sobre el canvi climàtic celebrada a Glasgow. “Però per aconseguir els resultats globals, les accions a nivell local també són molt importants, i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell hi treballa des de fa temps”, defensa el tinent alcalde de Territori i Sostenibilitat, Joan Gurrera.  En els últims temps, exposa, s’han realitzat actuacions “reals i pràctiques” que han representat una inversió d’un milió d’euros. 
 
El 2018, l’Ajuntament va adherir-se al Pacte d’Alcaldes per la Sostenibilitat, un acord europeu per a la reducció d’emissions que va comportar actuacions a la ciutat en substitució de fanals per llums de baix consum o bé la instal·lació de dues calderes de Biomassa, una a l’Ajuntament i l’altra a la Fundació Sant Hospital, recorda Gurrera. “A l’inici d’aquesta legislatura vam fer un pas més i vam aprovar el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), amb l’objectiu de reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera en un 41% i assolir l’any 2030 una reducció del 47% d’emissions de CO2”.
 
De quina manera? “En primer lloc, amb la incorporació d’energies renovables en equipaments municipals. D’una banda s’han instal·lat plaques solars fotovoltaiques per autoconsum al Parc del Segre, als equipaments esportius i a equipaments docents i culturals (en tres escoles i l’Arxiu Comarcal) per un total de 273 KW”, destaca el regidor. D’altra banda, s’està executant la xarxa de calor amb biomassa a l’escola Pau Claris, al Centre Cultural Les Monges i al nou Centre d’Atenció Primària (que també donarà energia al Consell Comarcal de l’Alt Urgell).
 
Gurrera destaca, d’altra banda, la millora d’eficiència energètica a l’enllumenat públic, amb la instal2lació de 558 lluminàries LED a tot el municipi en tres fases, per un total de 154.288 KWh/any d’estalvi energètic previst i una reducció d’emissions de CO2 previstes de 79,34 tones de CO2/any. 
 
Totes aquestes accions representen una inversió total de gairebé un milió d‘euros, del qual uns 630.000 procedeixen de subvencions: fons FEDER (46%) i la Diputació de Lleida (18%). Aquestes inversions aconseguiran un estalvi energètic de 415.881 kWh/any i una reducció d’emissions de CO2 de 348,26 tones CO2/any, assegura el responsable de l’àrea de Sostenibilitat. 
 
“Les inversions també suposen un estalvi econòmic de consums per a les finances municipals, així com la contribució a projectes de millora de la gestió forestal dels nostres boscos a partir de l’obtenció de la biomassa”, puntualitza, per concloure que “lluny de pensar que ja ho resoldran els governs dels grans països, entenem que la implicació de les administracions locals és fonamental”. 
decepció
global
actuació
local

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte