Les barres al carrer generen malestar a la zona de les Arcades per l’elevat volum de la música.

A les 4.33 de la matinada. Exactament en aquesta hora es van apagar dissabte a la nit els altaveus instal·lats a l’exterior de l’In Situ, el local de copes del carrer la Llacuna de la capital. El concert alternatiu havia arrencat a les 22.00, quan el DJ del local va començar les diguem-ne proves de so, i ja no es va aturar durant les sis hores següents. Ni quan ABBA Revival va repassar els èxits de la banda sueca ni quan la tropa de Pablo Carbonell els va succeir a l’escenari de les Arcades. A l’In Situ ho tenien clar: si a 50 metres Toreros Muertos sonaven a 100 decibels, ells a 110. Així, durant sis hores, i naturalment, sense comptar el temps afegit, perquè quan el DJ va decidir deixar de taladrar els timpans del veïnat, a les 4.33 de la matinada, encara va passar mitja hora llarga abans que els clients abandonessin la improvisada discoteca al carrer.

Amb aquests antecedents, s’entén que els veïns de la Llacuna es llevessin ahir indignats. Ho deia sense embuts la Lara: “Fa tretze anys que visc al carrer, i mai no havia vist res de semblant; ni l’any d’Alaska, que tremolaven els vidres però es va acabar en una hora més o menys prudencial; aquest any estàvem envoltats: si obríem les finestres del carrer, teníem l’In Situ; si obríem les del pati interior, les Arcades; i si obríem les dues, allò era un guirigall insuportable”. El mateix opina Felipe, vuit temporades d’experiència a la Llacuna: “Els vam demanar sisplau que abaixessin el volum: durant mitja hora va semblar que ens feien el favor, però quan va començar el concert a les Arcades, els van passar totes les manies. Amb la calor que fa aquests dies és impossible dormir amb la finestra tancada, i si tens nens petits, és un autèntic calvari. És trist haver-ho de dir, però la festa major de l’any que ve marxarem. Els locals de copes estaran contents, però els veïns, que també paguem el foc i lloc, en prenem nota”.

Això, en fi, va ser dissabte, la nit gran de la festa major –amb el permís de la d’avui, amb el concert dels triunfitos. Ahir va ser el torn del Contrapàs, la cara més amable de la festa, aquesta edició amb sorpresa inclosa, perquè ressuscitant una tradició que es va estroncar fa quatre decennis, Conxita Marsol va entregar la vara de cònsol al capdanser de l’Esbart Dansaire perquè fos ell qui marqués la zona de ball del Contrapàs, tal com s’havia fet tradicionalment. La vara, que segons Teo Armengol –que acaba de recollir la història secular del Contrapàs– estava fins ara “sota custòdia d’un particular”, s’exposarà en endavant, va dir Marsol, en una vitrina a la planta baixa del Comú i es traurà en dies assenyalats, informa l’ANA.

Com és reglamentari, el Contrapàs es va ballar a la plaça del Poble immediatament després de la missa solemne i del ball dels gegants i dels capgrossos, primer a càrrec de l’Esbart Dansaire i, després, amb la rotllana popular, en què van participar més d’un centenar de veïns.

D’altra banda, el Comú ha suspès el castell de focs artificials previst per a aquesta nit a causa de “l’elevat risc d’incendi”. Amb aquesta ja són tres, i seguides, les vegades que el Comú ha hagut de cancel·lar l’espectacle pirotècnic.