Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de la marxa protagonitzada pels docents pels carrers de la Seu.
Imatge de la marxa protagonitzada pels docents pels carrers de la Seu.

Degoteig de malestar al carrer


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: Ràdio Seu

Un centenar llarg de docents es concentraven al vespre a la plaça dels Oms, era l’acte de tancament d’una jornada reivindicativa a la Seu d’Urgell que també els havia dut a protagonitzar una marxa lenta pels carrers de la capital alturgellenca, fins a la rotonda d’entrada a la ciutat, la que lliga les carreteres N-145 i N-260. El de l’educació és el segon sector crucial que surt als carrers per expressar el seu malestar els últims dies: els havien precedit els treballadors hospitalaris, que divendres passat es concentraven a les portes de la Fundació Sant Hospital per reivindicar una remuneració d’acord amb l’esforç realitzat durant dos anys de pandèmia.

Com a la resta de mobilitzacions viscudes arreu de Catalunya pel que fa al sector de l’ensenyament, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, va ser també el centre de les crítiques, amb demandes de dimissió. Entre les principals reivindicacions hi ha que es reverteixin les retallades que fa una dècada que duren, ampliar les plantilles de professorat o retornar a l’horari lectiu anterior. L’anunci del conseller de permetre que els centres educatius triïn si l’any que ve aplicaran o no el nou currículum no ha convençut els representants del professorat. El sindicat majoritari de professors, USTEC, reaccionava a les mesures anunciades pel conseller Cambray: “Ens semblen insuficients”, deien els representants sindicals en una concentració a les portes del Saló de l’Ensenyament, a Barcelona. Respecte a una de les cessions que ha fet el departament (ajornar l’aplicació dels nous currículums) el mateix sindicat argumenta que és “increïble” que dimarts fos innegociable i ara s’hagi concedit. Demanen una “resposta ferma” i anuncien resistència.

És una nova jornada reivindicativa, dèiem, que s’afegeix a la dels sanitaris. Intersindical-CSC i Comisiones Obreras feien públic un manifest reclamant el reconeixement econòmic als esforços esmerçats d’ençà de l’esclat de la pandèmia. “Des de les patronals s’ha recomanat a tots els hospitals reconèixer a la plantilla el compromís durant la pandèmia i vincular el 100% de la paga DPO del 2021 a la Covid”. No obstant això, prossegueixen, la direcció de l’hospital ens comunica la negativa a aplicar aquest concepte a la paga. Una decisió “totalment inacceptable” per als representants sindicals que signen el manifest (UGT s’hi va desvincular) després de “dos anys de pandèmia ofegats i saturats”. I amb un greuge per categories. “El nostre hospital ha discriminat  tot el personal de neteja, zeladors, cuina, bugaderia, TCAE, tècnics Rx, administratius, manteniment i treballadors de magatzem i els ha exclòs de millores laborals i salarials que altres categories amb més poder adquisitiu han rebut”.

 

degoteig
malestar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte