L'escenari de futur més probable és que el coronavirus SARS-COV-2 (nCOV) no es pugui eliminar a curt termini i que sorgeixin brots recurrents durant els propers mesos, amb una població poc immunitzada (només al voltant del 15 per cent) davant un patògen que es transmet a gran velocitat, amb un periode curt d'incubació. Amb aquestes premises, l'epidemiòleg Oriol Mitjà, assessor del Govern, i el biòleg Joel López elaboren un pla de sortida del confinament en quatre passos: el desconfinament seqüencial de persones en risc; l'avaluació de la immunitat de la població, la detecció precoç de casos i mesures de confinament focalitzades en zones calentes.

El desconfinament, segons el pla, permetria reprendre l'activitat començant per les persones "més joves i sanes", vigilant que no es produeixi cap impacte sobre el sistema de salut -en aquest sentit, indiquen, calen els recursos per cobrir les necessitats assistencials. Pel que fa a l'activitat econòmica, es podrien anar recuperant serveis no essencials i hosteleria -extremant les mesures d'higiene-, mentre que l'obertura de centres escolars i esdeveniments que apleguin més de 50 persones quedarien ajornats per a un moment posterior.

Pel que fa a l'avaluació d'immunitat de la població, el pla contempla la realització de proves ràpides serològiques (amb resultats en quinze minuts), que revelen qui pot haver passat la infecció, fins i tot de manera asimptomàtica. Donarà accés a certificats d'immunitat i determinarà els passos a seguir en cada cas. Es realitzarà en farmàcies, consultoris mèdics d'empresa, CAPs i a la universitat.

Un altre apartat del pla de treball és controlar l'aparició de nous casos i focus d'infecció, amb un screening mitjançant controls tèrmics, proves ràpides d'antígen o proves PCR en persones amb símptomes. En funció dels resultats les persones hauran de passar o no un nou periode d'aïllament de 14 dies. A banda, cada ciutadà s'haurà de descarregar una aplicació mòbil per realitzar autoinformes (en el cas de persones grans, les de més risc, però menys susceptibles de ser usuaris de noves tecnologies, l'informe proposa buscar una altra alternativa). També permetria monitoritzar els moviments de la població, perquè hauria d'estar activa cada cop que la persona es desplaci fora de casa. Permetria localitzar focus de diseminació del virus i realitzar, si calgués, confinaments parcials dels residents en zones determinades.

 

Adjunt l'informe en format pdf