L’aplicació de rescat a la muntanya Alpify va arribar a un milió de descàrregues, “però estava dissenyada per a un problema que afortunadament passa poc sovint”. Davant d’aquesta tessitura es va apostar per fer-la evolucionar cap a una app de localització familiar per tenir cura especial de la gent gran. “Pateixes per ells cada dia, alguns viuen sols”, explica un dels fundadors i CEO de Durcal, Guillem Viladomat. Així Alpify va passar a ser Safe365, però el nom era complicat. “Ens vam decidir per Durcal, que era més pronunciable i a més els és fàcil de recordar per la cantant, Rocío Durcal”, remarca. 

I l’èxit no s’ha fet esperar: 8 milions de descàrregues. A banda de tenir els usuaris localitzats, també pots saber com es troben, ja que indica el nombre de passos que fan, la qualitat del son, la temperatura corporal o les pulsacions. També marca l’estat de la bateria i la cobertura del mòbil, però a més també té com a base la “felicitat”: es poden compartir fotos i portar un registre dels cops que visites o truques als padrins de la família. Dona control i vigilància, però alhora evita la soledat. “El retorn que tenim és molt bo, tothom n’està molt content, tenim una valoració de 9 sobre 10. I els avis se senten més segurs i més contents. Sovint, quan portes el compte de les trucades t’adones que en fas menys de les que et pensaves”, remarca Viladomat. I tot plegat adaptat visualment perquè els sigui fàcil d’utilitzar.

El següent pas? Una polsera que permetrà tenir les mateixes funcionalitats de vigilància de la salut i de geolocalització i que no necessitarà un mòbil perquè la puguin utilitzar. A més, com l’app, també disposarà d’un “botó del pànic” per si tenen una emergència. “La poden fer funcionar a qualsevol lloc, a casa o a fora, i a qualsevol país. I no només la gent gran, qualsevol que surti a la muntanya, per exemple, la pot portar per si té un accident”. Una empresa de seguretat s’encarrega de gestionar l’emergència quan rep l’avís. La voluntat és que d’aquí a un mes estigui al mercat i ja tenen 15.000 comandes a la llista d’espera. “Amb la pandèmia i el confinament tot s’ha accelerat més, la gent gran són dels que més han patit i més sols s’han trobat”, admet.