Diari digital d'Andorra Bondia
Esquiadors a les pistes del Principat.
Esquiadors a les pistes del Principat.

Denuncien impagaments i no troben feina en cap altra estació


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Denunciar irregularitats en el pagament de les nòmines per part de l’empresa pot deixar-te sense futur professional. Així ho destaquen dos monitors amb titulació andorrana que després de treballar més de 25 anys a la mateixa escola d’esquí no han trobat feina a cap altra estació aquest hivern. El fet és que en aquest camp de neu es recorria a una “trampa comptable” per no pagar els dies festius i les hores extra que corresponien als instructors, segons fixa el Codi de relacions laborals. Així, si bé les hores extra s’incloïen en la nòmina, a l’hora de pagar les hores de treball real (l’hora base i la prima comercial) es descomptava de la prima comercial el que s’havia de pagar per les hores extres o els dies festius. Això és frau de llei, remarca un d’ells.

Aquests incompliments van ser “reiterats i sistemàtics” al llarg de moltes temporades. És per això que l’any passat, aquests dos monitors van alertar l’escola d’esquí de la situació sense que això provoqués cap mena de canvi. Arran d’aquest fet, van decidir presentar una denúncia a la Batllia. Això va comportar una trucada del director de l’escola a un dels dos denunciants en la qual el va advertir que si volia tornar a treballar aquesta temporada havia de retirar la denúncia. Cap dels dos monitors ho va fer i la nova temporada va començar sense que l’estació els confirmés que els tornarien a contractar. Només un d’ells (el mateix que en l’anterior ocasió) va tornar a rebre una trucada del director de l’escola en què li reiterava que retirés la denúncia si volia treballar. 

Va ser davant d’aquest fet que els dos monitors van presentar una segona denúncia en què exposen que se’ls ha acomiadat sense avisar tot i ser treballadors fixos discontinus (indiquen que hi ha precedents en què s’ha pogut demostrar que una persona que ha treballat durant diversos anys per una empresa es pot considerar que és un empleat fix discontinu).

Després de constatar que no treballarien a l’escola d’esquí que els havia empleat durant més de 25 anys van buscar feina a la resta d’estacions. Cap d’elles, però, els va donar feina; o perquè no van voler o perquè tenien les plantilles completes, diuen. És per això que els instructors afectats apunten un presumpte assetjament laboral. En aquest sentit exposen que pel fet d’haver acudit a la justícia l’estació els va insinuar que no trobarien feina al país. Tot i que en aquest cas no en tenen la certesa, la situació recorda la d’un monitor que anys enrere per reclamar els seus drets no va ser contractat per cap altra estació després que el director hagués trucat la resta d’escoles d’esquí. El que sí que denuncien els dos monitors són les amenaces en cas de no acceptar les condicions que el camp de neu ofereix, però també prepotència, menysteniment, tracte discriminatori i abús d’autoritat. Així, un d’ells lamenta que el sector de les pistes és molt poderós i sempre ha jugat amb els treballadors del país, ja que té l’opció fàcil de contractar gent de fora.

denuncien
impagaments
feina
estació
Comentaris: 11

Comentaris

Monten pollos i exigeixen que els contracti la competència: curiós...
“Monten Pollos” = “Reclamar els drets laborals”... curiosa manera de dir les coses... Sr. Director.
Escoles d'esquí que roben diners d'hores treballades als monitors i que no els cotitzen a la CASS fa anys que passa. Haviam quan una inspecció de treball, immigració, seguretat en el treball i de la CASS, com fan a l'hoteleria. Però esclar són les tot poderoses estacions d'esquí que estan x sobre la llei i els mortals. Si haguessin de complir la llei un mar d'osties, en sancions, els i cauria. Andorra el país on no tothom a de complir les mateixes lleis.
No dan ninguna pena. Hace 20 años trabajaba en la misma escuela que estos dos personajes. No estaban dispuestos a repartir las horas, ellos ganaron más de 3000€ al mes y los monitores que empezábamos apenas 600€. Sólo miraban por ellos por eso mismo ahora no me dan ninguna pena. Siempre seréis un problema, es más sois lo peor de esta hermosa profesión.
Jo hi vaig treballar fa mes de 20 anys en aquesta escola, quan et feia tancar pistes, treure xarxes, etc... sense pagar-te res i si et queixaves t'enviaven a casa per la resta de la setmana. I van ser monitors com ells que a l'epoca se la van jugar per a que monitors com tu tinguessiu les condicions que ara tant ploreu. I si estaven a dalt de la llista seria per quelcom no, titulació, antiguitat a l'empresa, idiomes, . . . Ara no, ara tot es genial, tu que tens tota la formació feta et treuen hores i li donen a un nivell 1 per la sencilla raó que li paguen menys i l'escola guanya mes. El problema real de la professió sou gent com tu, que nomes mireu per vosaltres i no per la professió, que esteu al "servei de l'amo" amb l'esperança de recollir engrunes. Mira tot els que com tu llepen i donen l'esquena als company, on son, on acaben, doncs al carrer sense feina quan ja no sou explotables per l'amo. Si algú fa pena mirat al mirall
Si denuncieu presions i extorsions digueu noms i cognoms a la policia, s'ha acabat el tirar merda, posar el ventilador i campi qui pugui. El directors de les escoles sempre fan de jefecillos pudrits, intoxiquen molt i maneguen. A veure si algu va a la batllia i denuncie l'assatjament laboral, i les irregularitats fora d'hores de servei... per fi!
Víctor ja t'està bé. Massa poc. Lo tranquils que estem sense vosaltres.
Es que no es pot dis res! Si et queixes et fan la creu, si no dius res et donen pel sac, a veure si ens junten tots els monitors i anem a la una, es pel be de tots i pel futur de la professió . I es per aixo que serveix l'antiguitat per assegurar-te un bon sou(contestant al que es queixava de només guanyar 600euros quan va començar) ningú comença guanyan 3000 euros el primer any, aixo son anys, titulacions i experiència, ànims companys
estoy completamente desacuerdo que no vas a ganar 3000 el primer año. pero ahora los monitores que empiezan ganas 1600 y los veteranos 3000 eso es repartir no lo que esta gente hizo cuando eran los intocables de la escuela de Arcalis. que se dediquen a otra cosa ya les esta bien. ninguna pena. que triste que no te quieran en ninguna escuela. por algo será.
Ara que no vagi de víctima un d'ells, quan s'ha dedicat amenaçar a gent que no pensa com ell. I que ha dia d'avui te una denuncia iterpossada per amenaces.
Tot el meu suport. Que donin nom de l'Escola i surti a les noticies, i a les noticies internacionals, que tothom sapigui com exploten als monitors al país. I el frau al consumidor que fan les escoles al vendre monitors sense les competències pel nivell dels clients. I la classe política que s'omple la boca amb que Andorra i Andorra i els andorrans pero que callen com p.... davant les estacions que prefereixen contractar gent de fora per que els poden intimidar i no reclamen els seus drets i aixi els poden pagar miseries mentres ells es forren a les costelles dels monitors. Aixi va el peis, un peis lowcost

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic