La tercera possible sospita de coronavirus detectada ahir va ser descartada el mateix vespre pel personal mèdic de l’hospital després de la primera valoració. Es tractava d’una dona resident, de 15 anys, que procedia de Milà. Una ambulància es va desplaçar al domicili de la jove ahir a la tarda i el SAAS va activar la primera fase d’aïllament. Així doncs, la noia va romandre aïllada fins a tenir els resultats de les anàlisis. El SAAS també va informar ahir a la tarda que les proves de sospita de coronavirus que es van practicar a la dona resident de 30 anys provinent de Xangai ingressada dimecres van donar negatiu. La pacient havia de ser donada d’alta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell pròximament.

Per altra banda, el SAAS va informar que atenent la situació actual de l’epidèmia COVID-19 i vist que s’està en un període on coincideixen les vacances escolars i la temporada alta turística, es podria donar un augment de casos en investigació que requereixin ingrés fins a descartar la malaltia. És per això que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ha habilitat una ala a la segona planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell per tal de disposar de llits lliures en qualsevol moment. D’aquesta manera es vol evitar la saturació del servei d’urgències i proveir d’un espai segur a pacients i professionals, tal com ja estava previst en els seus protocols, van indicar des del SAAS. Precisament ahir, fonts properes als treballadors del centre van assenyalar que no hi ha cap neguit a l’entorn de les instal·lacions i el personal a l’hora d’afrontar aquesta epidèmia. El protocol es va actualitzant pràcticament a diari i els empleats estan informats. Així mateix, el dispositiu que s’ha desplegat a l’hospital és el que marca el protocol. El personal va destacar l’esforç que està fent el ministeri de Salut en aquesta matèria.

Cancel·lacions moderades
Tot i que les agències de viatges han registrat cancel·lacions, aquestes no han estat generalitzades ni gaire importants. “Sorprenentment [l’epidèmia de coronavirus] no ens ha afectat tant com semblaria”, va dir la vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones, que va afegir que la situació “no és alarmant” i que no hauria de tenir una afectació per als negocis al final de l’any. Així, quan es va publicar l’alerta sanitària de la Xina l’impacte va ser més fort i les reserves que hi havia per Setmana Santa es van cancel·lar automàticament. De fet, Terrones va destacar que destinacions com aquesta, Hong Kong, Singapur o Corea del Sud estan “aparcades” ja que la gent no les demana. Amb tot va recordar que “Àsia és molt gran” i que a la resta de destinacions, el virus no ha afectat o ho ha fet mínimament. També s’ha registrat “més neguit” en els destins del nord d’Itàlia, però també és cert que els clients que es desplacen a Roma no cancel·len el viatge. Des de l’AAVA es va remarcar que les agències notaran l’impacte de l’epidèmia al febrer, març i abril. De fet, Setmana Santa és l’època més afectada ja que és la data més propera amb una sortida del país important. Tot i així, només una part molt reduïda de clients decideix cancel·lar. Al maig i els mesos següents ja es preveu un retorn a la normalitat.