La descongelació dels preus de lloguer afectarà “menys del 25%” dels contractes vigents, segons ha manifestat el cap de Govern, Xavier Espot, després del dinar tradicional a AINA, en què ha aprofitat per fer balanç atès que feia (més o menys) cent dies de les eleccions i seixanta de la constitució del Govern.
Espot ha emfatitzat la necessitat d’anar “desintervenint” progressivament en el mercat de lloguer. “No es pot mantenir” la tensió al mercat perquè “hem de reconèixer que com més intervenim, menys incentivem els propietaris a fer habitatges destinats al lloguer”, ha manifestat. En aquest sentit, ha matisat que la liberalització que es planteja des de l’executiu no es farà d’un dia per l’altre, sinó “d’una manera molt quirúrgica, progressiva i protegint la població en situació de vulnerabilitat”, i ha reiterat que el percentatge d’actualització de les rendes de lloguer estarà basat en criteris objectius i verificables amb la finalitat que si es donen possibles abusos, es puguin verificar i endegar els mecanismes d’inspecció i sanció corresponents. En aquest punt, Espot també ha assenyalat que “part dels propietaris seran responsables i conscients de la funció social” que compleixen posant uns preus més ajustats.
El líder de l’executiu ha tret pit i ha defensat les mesures adoptades al llarg de la darrera legislatura per incentivar l’entrada d’habitatge d’arrendament al mercat, com l’exempció de determinats requisits per canviar d’ús els immobles, gràcies als quals s’han posat al mercat entre 400 i 800 pisos segons els càlculs exposats per Espot, que ha considerat que sense aquests “la situació seria molt més greu”. “Hem de doblar esforços i prendre més consciència que mai, però també hem de ser sincers, no tenim una vareta màgica i el problema no se solucionarà en els pròxims mesos”, ha indicat.
D’aquesta manera ha recordat que ja s’han invertit els 50 milions per fer habitatge de lloguer assequible, una inversió que durant la campanya electoral es van comprometre a fer al llarg del mandat. Això és “símbol” que aquesta qüestió és una de les “principals” preocupacions del Govern, ha assenyalat Espot tot dient que mentre hi hagi disponibilitat i necessitat no es descarta continuar invertint en aquesta qüestió.
En relació amb aquestes inversions, el ministre de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, ha anunciat que demà mateix està prevista la visita amb els arquitectes a l’edifici de Roureda de Sansa, a la capital, perquè puguin començar a treballar en la redacció del projecte de reforma, i que dilluns visitaran l’hotel Hermus d’Encamp. Així, ha anunciat que es preveu que als habitatges que s’obtindran de l’antic hotel Àrtic d’Andorra la Vella s’hi pugui entrar a viure entre l’abril i el maig vinents i que en breu faran la visita del pis mostra.
Espot ha destacat que aquestes inversions són una de les “tres potes” de la política per incrementar el parc públic d’habitatge que segueix el Govern. En aquest sentit, ha explicat que una altra seria la de donar facilitats als privats, ja sigui mitjançant política fiscal o d’altres, per tal que facin més habitatge o per posar-lo al mercat.
Concessions de sòl públic
La tercera palanca és la col·laboració publicoprivada, on s’inclou el sistema per concessionar sòl públic perquè empreses puguin construir i gestionar habitatges a preu regulat. En aquest punt, el cap de Govern ha exposat que es treballa en una proposta per traslladar als comuns, que són els qui disposen de terrenys públics, per tal de poder fer efectives aquestes concessions, i sense haver de modificar la Llei de competències.
Un exemple del que es vol fer és el que ha impulsat el Comú d’Andorra la Vella a la zona del Cedre. Justament el BOPA publicava aquest dimecres que la corporació comunal ha decidit prorrogar el termini de presentació d’ofertes per la construcció dels pisos de lloguer assequible del Cedre fins al proper 15 de setembre. Això suposa que les empreses tindran un mes i mig més per preparar els seus projectes, ja que inicialment el termini finalitzava el 28 de juliol. Segons s'ha informat des de la corporació, la pròrroga s’ha decidit perquè s’ha vist l’oportunitat, juntament amb uns privats del costat, de tirar endavant un projecte d’embelliment a l’entorn de l’edifici que permeti disposar d’una plaça i millorar-ne l’accés. Davant d’aquesta situació, el Comú ha preferit allargar els terminis i que d’aquesta manera les empreses interessades puguin adaptar el seus projectes tenint en compte els nous espais previstos. Segons l’edicte publicat al BOPA, el dia 18 de setembre s’ha previst l’obertura dels plecs.
En relació amb la possibilitat de fer aquestes concessions, Espot també ha fet una crida als privats a col·laborar, ja que des del sector públic ja es posa a disposició el terreny per facilitar la rendibilitat de la gestió d’aquests habitatges i cal que “tots remem en la mateixa direcció”.
PACTE D’ESTAT
El cap de Govern ha fet referència al pacte d’estat per l’habitatge reclamat en reiterades ocasions des del Partit Socialdemòcrata i ara també des de Progressistes-SDP. El cap de Govern, Xavier Espot, té “dubtes” que tal pacte pugui arribar a ser contraproduent i pugui “demorar l’adopció de decisions que són urgents”. L’habitatge és una “qüestió d’acció executiva”, ha defensat Espot tot dient que s’hauria “d’analitzar si seria eficient i productiu” fer un pacte d’estat en aquest àmbit.