El món blockchain, les tecnologies Web3, el gaming, els tokens i els NFT són paraules complicades i que a molts se’ns escapen de la comprensió, per aquest motiu, el cofundador de l’empresa Five Media Clan, Roger Espuga, especialista en l’àmbit d’esdeveniments d’e-sports i entreteniment digital, ens explica què són i quina cabuda tenen aquestes eines digitals a Andorra.

D’una banda, hi ha els avenços quant a processos tecnològics digitals i d’internet, assevera Espuga. En el cas del blockchain es tracta d’un procés tecnològic, concretament és una “xarxa de servidors” que permeten descentralitzar la informació sobre les transaccions digitals d’una manera “més segura” i “infranquejable” per internet. Per exemple la compravenda d’un actiu digital, s’emmagatzema en diversos servidors en comptes d’un, fent gairebé impossible hackejar el procés. En altres paraules, el blockchain és una via digital per traspassar una acció (informacions, transaccions, compres, etc.) emmagatzemant-la en diferents llocs per dificultar el seguiment de la seva traça i fer-la més segura davant possibles atacs informàtics.

Ara bé, pel que fa al desenvolupament tecnològic d’internet trobem les tecnologies web3, que són l’evolució d’internet com el que es coneix avui dia. Aquesta tecnologia pretén definir protocols descentralitzats on els usuaris es converteixin en propietaris a través d’actius digitals. 

Relació amb els e-sports i el Gaming
En una altra línia similar, el blockchain té certa relació amb els e-sports (la part competitiva dels videojocs) i el gaming (el joc com a entreteniment). “Aquests processos tecnològics permeten interactuar i tenir un contacte més proper amb l’audiència i els fans”, indica Espuga. Els esdeveniments virtuals dins de videojocs o col·laboracions entre marques de roba per a skins (la vestimenta d’un personatge) de jocs, són alguns dels exemples de la seva aplicació en l’àmbit dels e-sports i del gaming. Una pràctica digital que està tenint molt ressò i, al mateix temps, molta confusió en l’àmbit digital són els NFT (Non-Fungible Token), és a dir, un actiu digital únic que queda registrat a internet i que el seu valor varia segons el que se li atribueix. Per exemple, un NFT pot ser des de la versió oficial i digital del Guernica de Picasso fins a un dibuix del teu nebot. Tot i això, Espuga considera que, com és un procés digital recent,  “encara hi ha molt de fum” i “especulació” sobre aquestes fitxes digitals.

En un altre sentit, Espuga anticipa que Five Media Clan es planteja fer “activacions comercials amb marques a metaversos”, és a dir, introduir marques o personatges comercials dins d’espais virtuals. D’altra banda, també es planteja “tokenitzar el capital de l’empresa” donant tokens (fitxes digitals) en comptes d’accions convencionals als inversors o accionistes de l’empresa. “Aquestes tenen el mateix valor que les convencionals, però digitals” assegura.

Victòria de l'equip andorrà en el Valorant
En un altre ordre de les coses, Espuga anuncia que l'equip de Valorant que tenen a Five Media Clan ha guanyat la competició presencial espanyola Granada Gaming. L'esdeveniment va tenir lloc el passat 03 d'abril i es tracta del primer equip competitiu andorrà en guanyar la seva primera final presencial. Des de l'empresa estan "molt contents" i "il·lusionats" per la fita. Tanmateix, ressalta que des de la victòria de l'equip ja han obtingut mig milió d'impressions per Twitter i animen a les empreses i institucions del país a promocionar-los en pròximes competicions.