Tot i que sempre hi ha incidències a l’inici del curs escolar, i que “el gran titular” d’aquest començament hauria de ser que “hem pogut començar-lo amb màxima normalitat”, segons va fer notar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres, enguany, a causa de l’emergència sanitària per la Covid-19, hi ha hagut certs aspectes del retorn que han generat neguit i desconfiança entre les famílies. D’una banda, com va reconèixer la mateixa ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, hi ha hagut cert retard en la comunicació als centres dels alumnes que han passat el cribratge proposat pel seu ministeri i el de Salut als alumnes del país. Un retard que en alguns casos, com han explicat els pares, ha vingut acompanyat d’alguns errors, en el sentit que al llistat constava que l’infant no havia fet el test i sí que l’havia fet.
Precisament la manca de protocols específics sobre com s’havia de desenvolupar el servei de menjador per als infants que no han passat el cribratge va generar en alguns centres, com al col·legi María Moliner, a Escaldes, preocupació per no saber com actuar en aquests casos de la millor manera possible, tenint en compte que hi ha una manca d’espais que no els permeten complir amb la distància d’aquests alumnes, que en un principi havien de ser uns 40 però que finalment van ser una vintena. Aquesta falta d’espais ja fa temps que la denuncien, segons va confirmar el president de l’Associació de Mares i Pares, Carlos Fernández. Es van passar el matí trucant al ministeri d’Educació perquè els donés una solució i finalment els van dir que aquests alumnes, que són de cursos diferents, podien dinar en una mateixa taula amb la mascareta, va explicar Fernández. Sobre aquesta qüestió, Vilarrubla, va assegurar que des del ministeri se’ls ha proposat més espais alternatius i que fessin algun torn més de menjador, però Fernández a mitja tarda no tenia coneixement d’aquestes propostes.
L’accés a l’escola va ser motiu d’aglomeracions en algunes ocasions, com ara a l’entrada compartida de l’escola espanyola i andorrana d’Escaldes-Engordany. En aquest sentit, Fernández va assenyalar que l’escola andorrana disposa de tres entrades comptant aquesta i que hauria estat millor coordinar-se més i haver fet servir una per a l’espanyola i dues per a les andorranes. Les cues també es van deixar notar en altres centres, com ara al col·legi Janer, a Santa Coloma, o a l’escola francesa de la capital. En relació amb això, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, va declarar que no en tenia constància. De tota manera, va remarcar la importància que les entrades i sortides dels centres es fessin ordenadament i va tornar a apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans perquè respectin al màxim les mesures de seguretat.
10 infants i un mestre, els casos que fins ara han donat positius en el cribratge escolar
El cribratge escolar realitzat als alumnes de primera ensenyança ha detectat un total de 10 casos positius, segons va informar ahir la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla. Una xifra que suposa que només un 0,26% dels infants cribrats tenen la malaltia i que confirma la baixa incidència de la mateixa en aquestes edats, va fer notar el titular de Salut, Joan Martínez Benazet. En total, han passat 3.877 estudiants dels 4.231 que hi estaven convocats, un 91,6%. Martínez Benazet va anunciar que per aquests aproximadament 350 que encara no s’han fet les proves han allargat un dia més el doble cribratge escolar, de manera que els pares poden escriure un correu al web infoeducació.ad demanant la cita per al dia 13 de setembre.
El mateix procediment poden fer servir les famílies per demanar els resultats dels tests en cas de no haver rebut l’SMS de Salut, va insistir Vilarrubla, “encara que si no han rebut cap trucada vol dir que el seu fill és negatiu”. El ministre creu que espera que la incidència de la Covid en els alumnes de segona ensenyança, formació professional i batxillerat serà “una mica superior”. Quant a la primera jornada de testos als alumnes de segona ensenyança, FP i batxillerat, Vilarrubla va confirmar que dels 1.112 que hi estaven convocats hi van acudir 1.049, el que representa un 94% del total.
Pel que fa al cribratge realitzat al personal adult que treballa als centres, els dies 1, 2 i 7 de setembre, dels 2.198 testats només s’ha detectat un cas positiu, el d’un mestre de l’escola francesa del Pas de la Casa. Vilarrubla va explicar que s’ha treballat amb molta col·laboració amb la delegació de l’ensenyament francès. De fet, l’escola va obrir ahir oferint un servei de guarda, tot i l’aïllament de la persona afectada i dels altres docents amb els quals havia estat en contacte, amb professionals del mateix centre i tres contractats de la seva borsa de treball. Avui mateix, va fer saber la ministra, l’escola obrirà realitzant l’activitat lectiva normalitzada.
D’altra banda, pel que fa al nombre de personal docent vulnerable reubicat perquè no poden realitzar la seva tasca professional als seus centres, la ministra va informar que són un total de vuit els afectats. En alguns casos, poden teletreballar en l’àmbit educatiu des de casa i en d’altres, estan fent tasques administratives al mateix ministeri o bé teletreball. Per cobrir aquestes places s’han contractat vuit persones de la borsa de treball del ministeri.
Prop de 6.000 alumnes de maternal i primera ensenyança van començar ahir les classes, una xifra que s’incrementarà dilluns vinent fins als 11.376, segons les dades provisionals de què disposa a dia d’avui Educació, amb l’inici dels cursos de segona ensenyança, batxillerat i formació professional, un cop passat el cribratge d’alumnes i professors. La xifra representa “un augment genèric del 4%” respecte a l’any passat i s’ha donat en major o mesura als tres sistemes, va concloure Vilarrubla.