Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquest migdia.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquest migdia.

Discrepàncies entre Salut i psicòlegs impedeixen engegar el nou servei


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. Foto: SFGA

El nou servei d’atenció psicològica per a afectats per la Covid que s’havia de posar en marxa aquest dilluns es troba encallat. Les desavinences entre el ministeri de Salut i el Col·legi de Psicòlegs (Copsia) han impedit que el programa estigui actiu perquè cap professional ha signat el conveni necessari entre l’ens i l’Administració. Segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ningú l’ha signat perquè “el Col·legi no l’ha lliurat a cap professional”. Amb tot, va anunciar que hi ha 7 psicòlegs que s’han posat en contacte amb el ministeri per poder participar en el programa i es va mostrar convençut que aquesta mateixa setmana es podrà posar en marxa, ja que si el Copsia no envia el conveni ho faran des del ministeri mateix.

Benazet ha criticat que tot i els contactes fets des del desembre, “quan els vam explicar la intenció d’impulsar aquesta mesura”, i la documentació enviada (la darrera el 6 de maig per fer aportacions i el dia 12 el conveni definitiu), des del Copsia “no s’ha fet cap aportació. No hem tingut retorn”.

En canvi, però, en un comunicat fet públic aquest dilluns al vespre, el Col·legi assegurava que després d’una trobada l’11 de maig amb la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, es van muntar taules de treball entre els col·legiats que responien als criteris per adherir-se al programa per millorar aspectes “tècnics del conveni amb la intenció de garantir una atenció basada en qualitat assistencial, el benestar de les persones i l’ètica professional”. Un conveni que diuen que es va fer arribar a tots els col·legiats per correu electrònic el dia 10 convocant-los, també, a una reunió. Posteriorment, el 14 de maig, expliquen que van fer arribar al ministeri diferents propostes de caràcter estrictament tècnic amb la voluntat “d’oferir un programa que s’ajusti als criteris professionals i doni una resposta efectiva als problemes psicològics derivats de la pandèmia”. Segons afegeixen, “el Col·legi queda en espera d’una resposta a aquestes aportacions professionals i a la disposició del Govern amb l’esperança de signar el conveni els dies vinents i iniciar el programa amb les màximes garanties d’èxit”.

Pressions
D’altra banda, Benazet ha negat que hi hagi hagut pressions per adherir-se al programa vinculades a la negociació de l’entrada a la cartera de serveis de la CASS. “Les decisions que es prenguin no tenen cap repecussió pel conveni de la cartera de serveis”, ha garantit. També ha admès que hi ha hagut discrepàncies quant a la tarifa de 36 euros, un element que el Copsia no menciona en el comunicat. “Si les pretensions econòmiques són el fre, potser ens trobarem en la mateixa situació quan es negociï el conveni de la CASS”, ha advertit, tot deixant clar que des del seu punt de vista són “aspectes menors” que no haurien d’impedir posar en marxa el programa.

Així i tot, ha admès sense embuts que les tarifes sanitàries són “baixes” per a tots els professionals, però creu que “no és hora de planificar apujar-les” per la crisi sanitària i econòmica que es viu. Per això va tornar a posar el focus en la “corresponsabilitat”, i ha indicat que aquells professionals que “lliurement” s’hi adhereixin “s’ajusten a un preu més baix”, però han de recordar que el pacient també aporta una part del preu i el Govern també mitjançant la bossa prevista per finançar el servei.

El ministre considera que en cap cas s’està produint un boicot per part dels piscòlegs, sinó que ho ha qualificat com “una sèrie de malentesos” que creu que es podran superar i per tant, que el servei podrà funcionar sense problemes ràpidament.
Tampoc creu que hi hagi hagut un problema de comunicació. “Crec que comunico prou, ni jo ni la secretària d’Estat tenim problemes de comunicació”, ha etzibat, i ha insistit que “les dificultats que hem detectat són sobre les tarifes, però no sobre els protocols”.

 

Andorra
Salut
psicòlegs
copsia
col·legi
programa
Atenció
psicològica
Covid-19
afectats
covid
benazet
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic