Diari digital d'Andorra Bondia
Deixalles al refugi de Perafita, a la vall del Madriu.
Deixalles al refugi de Perafita, a la vall del Madriu.

Disminueix la presència de deixalles i el vandalisme als refugis lliures


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO. Manteniment de refugis

Si l’any passat l’abundància de deixalles abandonades, el botellón i fins i tot el vandalisme als refugis lliures eren un dels principals maldecaps per a l’equip de manteniment, avui aquests comportaments incívics han afluixat. Una mostra d’això és la quantitat de brossa recollida per aquesta brigada, que ha disminuït. Així, des de l’abril fins dimecres (12 de setembre) es van arreplegar 573 quilos de brossa mentre que des del juny a l’octubre de l’any passat es van comptabilitzar 570 quilos. Cal remarcar que les xifres del 2017 fan referència a un període més curt i, a més, el tipus de deixalles (hi havia diversos matalassos) va requerir fer dos viatges en helicòpter.

El responsable de manteniment de refugis, Albert Pla, va explicar que els caçadors solen deixar netes les instal·lacions, ja que “sabem qui són” i va afegir que el principal problema és “el brètol de cap de setmana que fa botellón”. A més, hi ha un tipus d’excursionista que té la “filosofia” de deixar menjar o beguda per si algun altre ho necessita. “Això l’única cosa que fa és generar residus”, va apuntar. Quant a la reducció del volum de matalassos localitzats aquest any, Pla ho va atribuir al fet que les persones que els van desplaçar es van gastar uns diners amb la intenció de poder-los reutilitzar en el futur, una opció que no és possible a la muntanya ja que en aquests indrets “les coses es fan malbé de seguida”.
L’any passat els refugis més afectats per l’incivisme van ser la Cabana Sorda, el de roca de Pimes i el de Fontverd. Pla va explicar que aquest any s’han fet millores a nivell de confort al refugi de la Cabana Sorda i de Fontverd. Això ha provocat que s’hi hagi desplaçat més gent i, al mateix temps, ha comportat una reducció dels residus i d’altres comportaments incívics. En aquest sentit va remarcar que quan un espai està brut els usuaris no tenen cap problema a deixar-lo encara en més mal estat. En canvi, si està polit fan més atenció a no llençar-hi brossa. 
També els casos de vandalisme s’han reduït. Només s’han detectat dues situacions; una pintada al refugi de roca de Pimes al mes de juny i un matalàs mig cremat al de la Vall del Riu. 
Pla atribueix aquesta millora a la conscienciació i al treball que s’ha fet per traslladar als usuaris que “la brossa que portes te l’emportes” i respectar el que és de tothom. Només algun grup “es passa de ratlla” ja que massa alcohol sol fer perdre el control, diu. És per tot plegat que de cara al futur no es veu la necessitat de prendre mesures més dràstiques.
Aquest any s’ha ampliat el grup fins a 26 persones, tenint en compte que estarà operatiu durant més mesos. Pla explica que cada cop es fa més ús dels refugis durant l’hivern (per la gent que practica esquí de muntanya o fa excursions amb raquetes) i per això s’ha vist necessari començar a recollir la brossa d’aquesta temporada a l’abril. Per altra banda, a l’octubre (quan baixa l’afluència als refugis), la tasca es centrarà en repassar la senyalització dels camins perquè a la primavera estiguin ben marcats. 
Ara s’estan fent reformes en alguns refugis lliures perquè s’hi pugui passar la nit en cas d’emergència. Això podria comportar a llarg termini que aquestes infraestructures també fossin utilitzades per pernoctar durant l’hivern. És per això que des del Govern s’està valorant tenir un equip de manteniment mínim a l’hivern perquè “cal anar-los repassant”.  

refugis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte