L'associació Diversand continua esperant que es posin en marxa els mecanismes per accedir a la reassignació de gènere i a l'hormonació i que siguin coberts per la CASS. Malgrat que l'estiu passat van mantenir una trobada amb el ministeri de Salut on es va deixar palès que el circuit començaria a funcionar entre finals del 2023 i principis d'aquest any, el cert és que la seva posada en pràctica s'ha endarrerit, ja que com expressa la vicepresidenta de l'associació, Isabella Vargas, la voluntat és incloure dins del sistema "metges referents, endocrins i professionals de la salut mental en matèria trans". Així, i mentre el circuit no acaba d'arrencar, Diversand reclama disposar d'una alternativa que permeti als interessats iniciar el procés de transició fora del Principat.

Vargas apunta que l'ideal a hores d'ara seria treballar conjuntament amb Transit, una institució catalana especialitzada en el servei d'atenció a persones trans. "En el cas d'Andorra el que ens agradaria és, mentre s'arreglen les coses i es busquen professionals formats, poder fer algun tipus de conveni amb ells" com els que ja hi ha signats en matèria de Salut amb l'hospital Sant Joan de Déu o amb el Clínic de Barcelona. El principal escull en aquest sentit, alerta, és que com que encara no hi ha un protocol establert al país, l'atenció a persones d'Andorra es fa més difícil.

De fet, la vicepresidenta de Diversand exposa que "ara mateix una persona que vulgui començar la transició no té cap possibilitat, encara que sigui baixant a Barcelona o anant a qualsevol altre lloc perquè Andorra no ho contempla, i nosaltres el que volem és tenir aquest camí com a alternativa, tot i que no és l'ideal". Una via que sí que es podria explorar en aquests moments, afegeix, és que les persones puguin iniciar el procés de transició amb un endocrí especialitzat en persones trans i, més tard, el metge de capçalera d'Andorra pugui fer un seguiment. "Hem parlat amb alguns metges que estarien disposats a col·laborar amb nosaltres en aquest sentit, però no hi ha una acreditació de la CASS per poder-ho fer", afegeix.

En tot cas, el més desitjat per Diversand seria disposar al Principat "dels professionals adequats". Precisament, els treballs del ministeri de Salut van en aquesta línia, tot i que l'associació alerta que es vol incorporar un test psicosocial per als menors d'edat amb el qual no estan d'acord per "assegurar-se que la persona té la maduresa suficient per començar aquest procés". Això implica que tot el procediment "es faci encara més llarg" i per això defensen que "s'ha de posar en valor el dret a l'autodeterminació de la persona".

Segons les dades de Diversand, a hores d'ara hi ha cinc persones al país que voldrien començar amb el procés de reassignació de gènere, però que encara no ho poden fer fins que es posi en marxa el circuit. De fet, l'associació té prevista una nova reunió amb Salut el proper 30 d'abril, on es reclamarà més celeritat en l'aplicació de la norma i es mirarà d'acabar de negociar condicions.