Diari digital d'Andorra Bondia
 Un moment de la concentració a la plaça del Poble.
Un moment de la concentració a la plaça del Poble.

Diversand reclama que es regulin els drets de les persones LGTBIQ+


Escrit per: 
Agències / Foto: Facundo Santana

Una concentració amb motiu del dia de l’orgull LGTBIQ+, organitzada per l’associació Diversand, ha servit per donar visibilitat al col·lectiu i fomentar la tolerància social. Des de l’associació s'ha recordat que encara falta molt per aconseguir i per això van reclamar que es regulin els seus drets i s’eliminin els buits legals, encara que van agrair la sensibilitat del Govern en aquesta matèria. La presidenta de Diversand, Rocío Soler, ha declarat que cada dret aconseguit és un esforç titànic i va recordar que l’únic que es demana és la igualtat i arribar a una societat més tolerant.

En l’acte, també hi ha participat com a convidada especial Michelle Relayze, guardonada el 2019 amb el premi Miss Trans Espanya. “Encara tenim una lluita molt forta per fer i esperem que no hagin de passar 50 anys més per reivindicar els nostres drets”, ha indicat Relayze, que va emfasitzar que l’únic que reclamen és el dret de qualsevol persona a ser acceptada i respectada.

En l’acte també hi era el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació, Marc Pons, que va argumentar que al llarg dels últims anys els drets que reclama el col·lectiu s’han anat reconeixent amb paquets de lleis. “Estem seguint una planificació sorgida del Llibre blanc de la igualtat on es van fixar tot un seguit de prioritats amb un calendari”, ha indicat. Per tant, Pons ha exposat que abans de finals d’any s’entrarà la llei efectiva d’igualtat entre homes i dones, i va afegir que de forma gradual s’hauran d’anar consolidant tots els aspectes que reclama el col·lectiu LGTBIQ+ i l’associació Diversand.

Sobre els buits legals que hi pugui haver per reconèixer alguns drets del col·lectiu, Pons ha afirmat que l’acompanyament de les institucions hi és. Amb tot, va reconèixer que encara falta per regular alguns drets. Una de les primeres reclamacions del col·lectiu, que és el reconeixement per part dels infants de la seva pròpia identitat, ja està recollida amb la Llei d’infància i adolescència, però en canvi, el fet de poder efectuar algun canvi de nom com a expressió del gènere, no està inclòs dins la Llei del registre civil. “La nostra feina és analitzar i veure on hi ha aquest xoc de normes que dificulten l’acompanyament de les institucions en casos de nenes i nens que no poden veure reflectida la seva identitat amb el que senten”, ha dit. Tot i així, Pons ha subratllat que ja tenen els primers punts identificats i que ara s’ha d’analitzar a nivell legal. Finalment, el secretari d’Estat va recordar que tot forma part d’una evolució i l’objectiu és anar consolidant els passos perquè “fa 20 anys no estàvem com estem ara” i cal molta tasca de pedagogia perquè hi ha molta invisibilitat.

Diversand
reclama
drets
persones
LGTBIQ+
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic