El Santi té 38 anys i està assegut menjant un entrepà just després de donar sang per primera vegada. És comptable del MoraBanc Andorra, un dels organitzadors, juntament amb la Creu Roja, de la 5a campanya de donació de sang (2a d’enguany), que s'ha celebrat avui al Poliesportiu. El Santi, que assegura que repetirà, afirma que “sempre havia pensat fer-ho, tot i que entre una cosa i l’altra no m’havia animat, però ara que es fa des del club és més fàcil accedir-hi”. 

L’objectiu de la jornada és sobrepassar els 236 donants de la darrera campanya. Durant el matí, anava passant gent, tot i que sense aglomeracions, ja que anteriorment havien demanat cita prèvia. El president del MoraBanc, Gorka Aixàs, es disposava a donar sang, però la tensió alta li ho va impedir. “Forma part del que som i del que ens agrada fer, en el sentit de contribuir a ajudar allà on podem, a banda de jugar a bàsquet”, explica. El jugador Felipe dos Anjos, amb els seus 2,18 metres d’alçada, ha estat un dels donants. Per a qui el vulgui veure en acció, el club donarà dues entrades a tots els participants per al partit davant el València.

Qui feia cara de felicitat era el representant de la Creu Roja: el secretari general, Joan Saurí. Recorda que la cita prèvia estava plena, tot i que un 20% o no es presenten o no són aptes (per alguns llocs on s’hagi viatjat, intervencions quirúrgiques recents o la pressió alta o baixa, com va ser el cas d’Aixàs). A més, hi anava gent sense cita, i entre uns i altres, s’esperava arribar als 240. Tota la sang que es doni anirà directament al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, on es decideix quin ús se li dona. Segons Saurí, “els aprensius ja no venen, però amb els donants que tenim inscrits ho cobrim de sobres, i a més els nous ens permeten anar fent més campanyes”. Com que es fan cinc campanyes durant l’any, els homes poden donar sang 4 cops a l’any i les dones, 3 i hi ha d’haver un període de dos mesos entre donacions, “això fa que hi hagi una rotació constant”.

A banda de jugadors i directiva del MoraBanc, altres vips també s'han atansat fins al Poliesportiu. Ha estat el cas de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, que s'ha estat una bona estona en l’entrevista prèvia a la donació. Un cop acabada, recorda un episodi personal. “Ja havia donat sang en altres ocasions, i ho faig perquè en un moment de la meva vida vaig rebre una transfusió de sang, així que hem de conscienciar tothom que tots en un moment o altre en podem necessitar i per això hem de ser solidaris”, demana. També ha posat en valor la instal·lació, el Poliesportiu (que repeteix), ja que en no ser un centre sanitari feia més amable l’acte. “No ho passes malament, vens a passar una bona estona”, assegura.