Ha estat un mantra, per part dels responsables del CAPAU, assegurar que malgrat que el servei d’atenció a domicili (SAD) s’ha vist immers en tot un enrenou els usuaris mai no se n’han vist afectats. Sobre afirmació tan recorrent, no obstant això, genera dubtes un dels extrems que recull la carta enviada per l’empresa Sumar al Consell Comarcal, on diu textualment que “les professionals del SAD presenten queixes reiterades pel fet que tenen coneixement que des del Consell Comarcal s’estan derivant els nous serveis a empreses privades a través de Prestació Econòmica Vinculada
en comptes de prescriure hores de SAD Públic en el Pla Individual d’Atenció dels usuaris”.

D’aquesta consideració, recollida en la carta amb la qual inicialment l’empresa renunciava formalment a l’any de pròrroga de contracte, si bé finalment va acceptar continuar fins a l’abril, sembla desprendre’s que encara que els usuaris actuals no es vegin afectats pel conflicte, sí que hi hauria un greuge per als nous, que no accedeixen a un servei públic en igualtat de condicions.

Les representants de les treballadores familiars recorden que “quan Sumar parla de la prestació vinculada, es refereix als diners que dona l’Administració perquè la persona es busqui la vida si no se li pot oferir el servei públic, però en aquest cas sí que es pot oferir, a través de Sumar”. Per tant, que s’estiguessin derivant usuaris d’aquesta manera, va ser precisament un fet que les treballadores van posar en coneixement de l’empresa, comminant-la a prendre alguna mesura. “Ells ens van explicar verbalment que són conscients que està passant i que serien els seus usuaris, però que si a ells no se’ls deriven no hi poden fer res”, puntualitzen. “Així que hauria de ser el Consell Comarcal qui donés explicacions sobre què està passant amb els SADs vinculats”, conclouen.

Preguntada sobre aquesta qüestió la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU), Josefina Lladós, rebutja entrar en el tema. Ni en aquest ni en cap altre relacionat amb el servei. El seu posicionament és que “pel bé del servei, dels seus usuaris i de les seves treballadores, hem decidit que no farem declaracions sobre el SAD més enllà dels debats que tinguem a nivell de Consell i de CAPAU”. Per argumentar a continuació que “creiem que el soroll que s’ha originat sempre al voltant del servei no n’afavoreix el bon funcionament i ara estem molt centrats a treballar-hi a fons perquè tot pugui anar més bé en benefici de tothom”.

La pregunta, doncs, queda sobre la taula, per si algun dels grups polítics que formen part del ple del CCAU la planteja. De moment, en l’últim ple només la consellera comarcal de la CUP, Gisela Sellés, va mostrar certa dissidència respecte a l’enfocament de Lladós, i es va abstenir en una votació tot demanant que s’estudiï la remunicipalització del SAD.