Amb l’objectiu de donar visibilitat i posar en valor la comunitat científica andorrana i els resultats de les seves investigacions, l’àrea de Recerca del Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats organitza la quarta trobada d’investigadors d’Andorra que tindrà lloc el dissabte 24 de maig al Centre de Formació Professional d’Aixovall. D’aquesta manera, es recupera una jornada que es va emprendre el 2013.

La trobada pretén establir vincles de col·laboració entre els investigadors que resideixen al país i els andorrans que estan a l’estranger, alhora que vol afavorir la xarxa entre els agents de l’ecosistema de recerca d’Andorra: científics, institucions públiques i privades. A més, de difondre els projectes i els beneficiaris dels ajuts de recerca de Govern i reflexionar sobre l’estat de la investigació al país.

En aquesta quarta edició, la conferència plenària anirà a càrrec de la doctora andorrana Carla Canturri, que exerceix com a assessora de recerca i desenvolupament a l’empresa Cetim Matcor a Singapur. Ho farà en una ponència titulada La invitació al viatge científic: des de la recerca en enginyeria fins a desxifrar falles i fractures en materials. Canturri exposarà la seva extensa trajectòria en la recerca de materials i l’enginyeria; la seva visió d’un sector amb representació masculina dominant i el seu recorregut geogràfic i professional en diverses institucions públiques i del sector privat.

A continuació de la conferència plenària, es presentaran nou comunicacions breus, per part de futurs investigadors (doctorands) i investigadors consolidats, alguns residents a Andorra i d’altres a l’estranger, alguns vinculats a institucions públiques, empreses o també investigadors independents, cobrint un ampli ventall de temàtiques d’investigació.

A la tarda, es duran a terme cinc sessions paral·leles. Els participants escolliran lliurement a quina sessió volen assistir en funció del seu interès. Les sessions s’han pensat per fomentar la participació de tots els assistents i generar debat. Les temàtiques proposades són: el doctorat i formació inicial dels investigadors; la publicació científica; la divulgació científica i la ciència ciutadana; la transferència de coneixements en la presa de decisions; i, finalment l’ètica i la integritat en la investigació. Posteriorment, s’exposaran les conclusions de cada sessió de forma conjunta. I, per tancar la jornada, es farà un reconeixement als beneficiaris dels ajuts concedits pel ministeri als investigadors que han obtingut el títol de doctor durant els anys 2023 i 2024.

La jornada és oberta al públic i és d’accés gratuït, cal inscripció prèvia a través del formulari.