Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Xavier Espot, i la tècnica del servei d’atenció i mediació prop de l’administració de la justícia, Loli Terrón, ahir.
El ministre Xavier Espot, i la tècnica del servei d’atenció i mediació prop de l’administració de la justícia, Loli Terrón, ahir.

El 47% de les separacions mediades acaben en custòdia compartida


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El nombre de parelles que va acudir l’any passat al servei d’Atenció i Mediació prop de l’administració de la justícia van ser 193. D’aquestes, 163 es van acollir a un procés de mediació (un 16% més que l’any anterior), i les 30 restants només es van informar. De les que l’any passat van iniciar el procés, 74 el van finalitzar amb un acord, 23 van ser derivades a un advocat, 15 van abandonar el procés i 5 es van reconciliar. El 64% de les parelles estan casades i opten per la separació, i el 36%, en no estar casades aposten per acordar mesures paternofilials. Cal remarcar que gairebé la meitat, un 47% de les separacions mediades, aconsegueixen una custòdia compartida, i en un 42%, la custòdia és per a la mare. 

El percentatge de custòdia compartida és molt més alt per la via de la mediació que en les separacions que van per contenciós judicial.  Però  tot i això, la tècnica del servei, Loli Terrón, va remarcar que aquest percentatge de custòdia compartida en separacions mediades és d’entre un 15 i un 20% més alt que a les regions veïnes. “L’èxit també està en la sessió informativa, perquè molts cops una part de la parella no sap a què ve i li expliquem el que té de beneficiós la mediació”, va comentar Terrón. L’altre avantatge remarcable és que és un servei gratuït.
Per altra banda, en el 59% de les separacions mediades és l’home qui marxa del domicili, i en el 30% és la dona, finalment en l’11% marxen els dos.  El perfil majoritari de les parelles que acudeixen al servei de Mediació són casades, d’entre 41 i 45 anys, andorranes, i amb fills d’entre 4 i 6 anys, i majorment resideixen a la capital. 
El servei, a més, ofereix orientació jurídica sobre temes civils, penals, de l’administració o d’execucions. L’any passat es van atendre 325 consultes, un 4% menys que el 2017. 
D’aquestes, les majoritàries són civils, sobretot per mesures paternofilials, o divorcis, però també d’altres qüestions com ara arrendaments. En matèria administrativa, gairebé la meitat es refereixen a temes relacionats amb la protecció del consumidor, seguit de qüestions de la CASS. 

Projecte de futur
El servei tal com va néixer, com  a mediació familiar, s’ocupa de mediar en conflictes de parelles. Tot i això, “el projecte futur és arribar a ser un centre de mediació més ampli”, va comentar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ahir durant la presentació dels resultats del servei amb motiu del Dia internacional de la mediació.
Espot també va aprofitar per remarcar la feina feta en aquest àmbit des que el març passat s’aprovés la llei sobre mediació. Va destacar el reglament regulador de la comissió de mediació, que estableix les funcions de l’ens, el reglament regulador del registre de mediadors, així com també l’acord amb el CRES per tal d’elaborar un estudi sobre la implantació i l’ús de mediació que  es farà a partir d’aquest any i fins al 2021. 
D’altra banda, va remarcar que ja està tancat el text del protocol d’actuació sobre mediació en casos de violència de gènere que ha de ser aprovat per la comissió nacional de prevenció de violència de gènere. “L’objectiu és incorporar la perspectiva de gènere en totes les actuacions”, va avançar Espot. 
Finalment, el ministre va destacar que aquest any es preveu una campanya d’informació i sensibilització sobre la separació per promoure la mediació i evitar l’aparició de dificultats en els menors. 
Encara falta, però, el reglament que regularà la professió.

 

La mediació, al Codi de procediment civil

Que la mediació fos un procediment obligatori abans d’un procediment judicial i que almenys sigui contemplada en el Codi de procediment civil, va ser una de les qüestions apuntades en l’esmorzar de mediadors que es va celebrar ahir, segons va explicar un d’ells, Ramon Tena. Tena va destacar que tant el Raonador del Ciutadà com la  defensora dels drets dels afiliats de la CASS, que estan enllestint el postgrau de mediació, i la mateixa directora de la Cambra de Comerç, que ja ha completat la formació,  veuen que “amb l’escolta molts conflictes es calmen”. Tots van remarcar també que la mediació els ofereix un altre enfocament a l’hora de gestionar conflictes.  

 

separacions
custòdia compartida
mediació
Número de vots: 35
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic