El 78% de l’aigua dels rius ha tingut una qualitat “bona” o “excel·lent” durant el 2024, mentre que el 22% restant ha estat “passable”, segons les dades registrades mitjançant 37 estacions de mesurament que ha facilitat avui el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, en el marc de la taula rodona Gestió i ús de l’aigua, impulsada per Andorra Sostenible en el marc dels actes de commemoració del Dia mundial de l’aigua que es va celebrar dissabte passat.
Casal, que tot i recordar que la partida per al sanejament de les aigües és de quatre milions, ha insistit que cal “continuar amb les inversions per seguir garantint aquestes qualitats”, ha destacat el treball del ministeri per impulsar el Pla de Sanejament de les aigües residuals, una iniciativa que ha permès que ha permès que “gairebé la totalitat de l’aigua del país es depura i saneja abans de retornar al riu”. També ha celebrat la millora de les dades respecte de l’exercici 2023, ja que l’any passat no es va constatar cap estació amb qualitat dolenta.
El ministre, que ha recordat la recent nova concessió de les depuradores i ha assegurat que estan “perfectament” dimensionades per a les necessitats actuals i que fins i tot es compta amb “cert marge” de creixement, ha detallat que l’any passat es van tractar fins a 18,5 milions de metres cúbics d’aigües residuals, el 63% dels quals a l’EDAR Sud.
Pel que fa als resultats obtinguts sobre la qualitat biològica dels rius (insectes i altres macroinvertebrats que s’hi troben), es constata que el 83% de les estacions estan situades en una qualitat entre excel·lent i bona, si es pren de referència l’índex que usa l’Agència Catalana de l’Aigua, un percentatge que baixa al 72% si s’analitzen les aigües amb el model que s’utilitza a França. En ambdós casos, tampoc es va registrar l’any passat cap estació de control amb qualitat dolenta.