Sorpresos es llevaven ahir els usuaris d’Instagram i de la xarxa X per un vídeo que corria per aquell món -de Déu?- en el qual es veia el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, promovent una inversió relacionada amb el món del petroli.  En concret, en el vídeo es podia veure el bisbe demanant als andorrans una aportació de 250 euros per invertir en una mena de programa d’accions avalat ni més ni menys que per Repsol amb la finalitat d’obtenir uns ingressos extra. Es tracta d’una estafa en tota regla, però amb una aparença tan real. Gracies a la intel·ligència artificial? Ho hauran de dirimir els experts. Però és que semblava ell de totes totes, en els gestos i en la parla, però és clar, es tractava d’una suplantació d’identitat, d’aquestes que dia sí dia també inunden les xarxes i contra les quals, com és el cas, el que es pot fer és denunciar-ho a la policia. D’això és del que informava el bisbat d’Urgell a mig matí: que havien presentat una denúncia als mossos d’esquadra per un vídeo que circulava per les xarxes socials suplanta la identitat del copríncep. I la cosa no es quedava només aquí. També informaven que es reserven el dret d’exercir les accions legals oportunes contra els seus autors.

No és la primera vegada que les més altes autoritats del país es veuen implicades en una història com aquesta. A mitjans de març li va tocar el rebre al cap de Govern, Xavier Espot, amb un vídeo compartit a les xarxes que suplantava la seva identitat on se’l podia veure oferint als residents poder entrar a formar part  d’un programa d’inversions. També llavors el que es va fer és denunciar la plataforma on s’havia publicat i posar-ho en coneixement de la policia. 

El vídeo del bisbe abans del migdia costava ja de trobar, però el regust de la fake i de les preguntes que suscita l’ús de la IA trigarà a desaparèixer si és que ho fa.