El ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats organitza la 24a Jornada de les ciències que tindrà lloc aquest dimecres i que tractarà el canvi climàtic amb la participació especial del científic Javier Cacho. En el marc d’aquesta iniciativa, es duran a terme dues conferències, una al matí per als alumnes, amb el títol 'Cuidar l'Antàrtida és protegir el planeta'; i, a la tarda, una xerrada oberta a tothom titulada 'Antàrtida: un món d'esperança'. La ponència per a la ciutadania serà un recorregut per les expedicions que es van anar acostant al continent blanc, quan es compleixen dos-cents anys del seu descobriment.
Javier Cacho posarà especial atenció a l'últim mig segle, d’ençà que s’ha instaurat un nou ordre a l'Antàrtida, convertint-la en un territori sense fronteres exclusivament dedicat a la pau i a la ciència. El científic considera que aquest indret disposa d’una "protecció exquisida del medi ambient" i que és "un exemple a estendre a moltes altres regions del planeta".
La conferència adreçada a tots els públics tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Comú d’Escaldes- Engordany.
El científic Javier Cacho, el conferenciant convidat
Cacho va ser membre de la primera expedició científica espanyola a l’Antàrtida el 1986, on tornaria els anys següents per continuar les investigacions relacionades amb la destrucció de la capa d’ozó. Un any abans, el 1985, es va incorporar a l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial espanyol (INTA), on durant diversos anys va ser responsable del laboratori d’estudis de l’atmosfera. El descobriment del forat d’ozó a l’Antàrtida va fer que centrés l’atenció en aquest continent.
La seva activitat professional està lligada tant a l’Antàrtida com a la promoció de la cultura científica. En reconeixement de la seva tasca investigadora, de gestió i de divulgació a les terres australs, el Comitè Científic d’Investigacions Antàrtiques va posar el seu nom a una illa de les Shetland del Sud, l’illa Cacho. La seva passió pel continent gelat l’ha portat, a més, a escriure sis llibres en què narra les aventures dels grans exploradors polars. Ha escrit Las aventuras de Piti en la Antártida, Amundsen-Scott: duelo en la Antártida; Shackleton, el indomable, Sobre la vida de l’explorador; Nansen, maestro de la exploración polar; i, Yo, el Fram.