Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot, en les declaracions efectuades durant la visita a l'escola andorrana de Canillo.
Xavier Espot, en les declaracions efectuades durant la visita a l'escola andorrana de Canillo.

El cas del vel, camí de la Batllia


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

Els esforços de mediació del ministeri d’Educació en el cas d’absentisme escolar de dos germans del Lycée han estat infructuosos i la família “s’ha pronunciat negativament” a acollir-se a cap de les possibilitats ofertes per assegurar un retorn progressiu i no problemàtic al centre educatiu. Així les coses, Educació ha posat el cas en coneixement del departament d’Afers Socials per activar el decret que regula la prevenció i tractament de l’absentisme escolar als centres educatius del Principat. Ara seran les treballadores socials de l’àrea d’atenció a la infància i l’adolescència les que hauran de fer una primera valoració per corroborar si la menor està en una situació de risc. Si consideren que ho està, l’expedient es derivarà a l’autoritat judicial. Així ha descrit aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, el punt en què es troba aquest cas, i ha afegit que serà l’autoritat judicial qui decidirà què pot suposar per a la família i els infants. Segons ha explicat, si s’acaba derivant el cas al batlle de menors, serà aquest qui convocarà la família i intentarà fer aquesta tasca de mediació, “que en el nostre cas ha estat infructuosa”. 

“Per a nosaltres és molt trist haver d’arribar a aquest punt”, ha manifestat, alhora que es va mostrar ferm, ja que al seu parer la qüestió “exigeix lleialtat i cooperació a dues bandes”. I com que això no ha estat així, s’han hagut de posar en marxa els mecanismes previstos per protegir l’infant. Tot i així, Espot no ha tancat la porta que la situació es pugui encara reconduir i s’hagi d’acabar prenent una decisió “que no sigui més traumàtica”. En aquest sentit, ha deixat clar que aquesta derivació a Afers Socials i a la Batllia “no és ni una amenaça ni una abdicació de les nostres responsabilitats”, sinó actuar si hi ha  un risc potencial per a la menor, ja que “hi tenim l’obligació”.

Sobre les mesures que podria ordenar el batlle de menors, ha detallat que en funció de la predisposició de la família i de la situació psicològica i anímica de la pròpia menor es poden adoptar “un ventall de mesures molt diferents, sempre encaminades a protegir i emparar la menor”. Quant a la possibilitat que l’informe d’Afers Socials pogués concloure que no hi ha una situació de risc, el cap de Govern ha fet notar que la mateixa prolongació de l’absentisme “és una evidència que posa els menors en situació de risc perquè el dret a l’educació és un dret essencial”.

Espot ha assenyalat que d’una banda hi ha en joc garantir la seguretat, el benestar i la dignitat de la menor; i de l’altra, protegir i garantir els principis bàsics de l’ensenyament públic. En aquest sentit, ha recordat que “darrere de tot projecte educatiu hi ha uns valors que normalment existeixen en el conjunt de la nostra societat”, uns valors que “nosaltres hem de protegir i fer que se segueixin respectant i conservant”. Així doncs, deixant de banda qualsevol aproximació de caràcter religiós, “haver acceptat que aquesta nena portés un vel no era conforme a aquests valors”, ha remarcat.

I un canvi de sistema?
Finalment, preguntat sobre si una possible solució del cas podria passar pel canvi dels dos germans a un centre del sistema educatiu espanyol, el cap de Govern ha començat recordant que a hores d’ara tant el sistema francès com l’andorrà veten la possibilitat de portar vel, no així el sistema espanyol. De tota manera, ha afirmat que Educació està en contacte constant amb tots els sistemes educatius “però tots tenen un marge d’autonomia i llibertat”. I en particular, ha emfasitzat que el sistema espanyol és lliure de prendre la decisió que vulgui “sense haver de rendir comptes al ministeri d’Educació”.  

cas
vel
Batllia
Comentaris: 1

Comentaris

Quin avorriment no volen a anar a l'escola doncs que es quedin a casa, volen portar si o si el vel pues que marxin a on els i deixin portar sinó que s'adaptin. No cal fer més històries del tema aquest que estem al segle 21 no al 12

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic