El conseller Cerni Escalé ha estat avui contundent a l’hora de valorar l’esborrany de la llei de la llengua oficial que el Consell de ministres aprovarà previsiblement dimecres. Tal com està redactat, el text exigeix un nivell mínim de català només a les persones que sol·licitin la renovació del permís de residència i treball, i n’eximeix els que la demanin per primera vegada –que no hauran d’acreditar fins que el renovin– i també els residents passius: “El principi que si tens diners no cal que parlis la nostra llengua ens sembla especialment nociu per a la cohesió social. No pot ser que a les persones que disposen d’un alt nivell adquisitiu no se’ls obligui a acreditar que coneixen el català exactament igual que als treballadors que entren per la via del permís de residència i treball. Amb aquesta decisió i altres de similars el Govern està convertint Andorra en un país per a rics”.
Es referia Escalé al notable enduriment dels requisits econòmics per al reagrupament familiar que estableix l’última modificació del Reglament del servei d’immigració. “El plantejament és el mateix: si tens diners et deixem que portis la teva família; si no, no hi tens dret. Ho hem viscut també en matèria de residència: si disposes de prou poder adquisitiu podràs residir en territori nacional, i si no, a la Seu també s’hi pot viure, amb els perniciosos efectes que això té per a la cohesió social i la qualitat de vida dels treballadors”. Escalé va una mica més lluny i sosté que és la mateixa dinàmica que hi ha rere de l’Acord d’associació: “Comerciants i professionals liberals tindran cada vegada més difícil competir amb les grans empreses estrangeres, mentre que l’entrada al mercat únic beneficiarà el gran capital andorrà. Repeteixo: hem d’evitar convertir Andorra en un país per a rics”.
I què proposa Concòrdia en matèria lingüística? Exigir el requisit del nivell mínim de català a tots els immigrants, tant als que entrin per la via de la residència i treball com als residents passius: “Exigir un coneixement bàsic de la llengua oficial ens sembla correcte, de fet ho portàvem al programa electoral i en el seu moment ja vam felicitar el Govern per aquesta acció valenta. Però no pot ser que al treballador li exigim més que a les persones d’un poder adquisitiu més alt.”