Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Turisme, Verònica Canals, i el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, en la roda de premsa d’ahir.
La ministra de Turisme, Verònica Canals, i el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, en la roda de premsa d’ahir.

El Cirque du Soleil tornarà dos anys més i ampliarà el nombre de funcions


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: Facundo Santana

El Cirque du Soleil tornarà dos anys més a Andorra. I ho farà augmentant el nombre d’espectacles. En concret, es passarà de 22 a 26 funcions amb la introducció de quatre diumenges. Per tant, durant el mes de juliol hi haurà espectacle cada dia a excepció dels dilluns. Segons va explicar el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, aquesta ampliació ve motivada perquè es veu capacitat de créixer en espectadors davant l’alt nivell d’ocupació registrat l’any passat. 

Budzaku va destacar que aquestes quatre funcions extres tan sols suposen un increment del cost de 110.000 euros respecte de l’edició anterior. Això vol dir que aquest any es podrà tenir més espectacles per menys cost (si el 2019 la funció valia 119.603 euros aquest 2020 passarà a 104.885 euros), un preu “raonable”. Portar el Cirque du Soleil aquest any, doncs, tindrà un cost de 2.740.000 euros quan el 2019 va pujar a 2.631.000 euros. 

Un dels elements que han condicionat el retorn de l’espectacle era la localització. La previsió és que s’emplaci a l’aparcament del Valira i a l’exterior d’Illa Carlemany. Budzaku va explicar que encara queden per tancar alguns temes administratius amb el Comú d’Andorra la Vella però en tot cas hi ha la garantia de la corporació de buscar una alternativa cèntrica en cas que aquest terreny finalment no estigui disponible. De fet, al contracte amb la companyia canadenca s’hi ha inclòs una clàusula que deixa oberta la possibilitat de no renovar-lo per al 2021 en cas que no es disposi de cap espai. Budzaku va afirmar que la recerca d’un terreny ha condicionat el tancament de l’acord unes tres setmanes. 

Amb relació a la durada de l’espectacle i la distribució dels espectadors asseguts i drets es mantindrà com l’estiu passat (l’aforament serà de 5.000 persones, 3.000 de les quals assegudes i 2.000 dempeus). A més, el fil conductor seguirà sent la música, i en base a això ja s’està treballant en el concepte creatiu i el títol de l’espectacle. Tampoc s’ha previst un augment dels preus de l’entrada i se segueix apostant perquè una part sigui gratuïta, ja que és “un motiu important de comunicació”. 

L’espectacle es començarà a promocionar aquest mes a Fitur, i al març es farà una presentació pública del concepte creatiu i de la imatge i, a més, es començarà la comercialització al sector turístic. Finalment, a l’abril arrencarà la campanya de comunicació i del procés de reserva d’entrades.

El gerent d’Andorra Turisme va recordar que el Cirque du Soleil ha rebut opinions a favor i en contra però va defensar que com a empresa pública s’ha basat en dades a l’hora de decidir la seva continuïtat. Així va explicar que el xou ha estat capaç d’atraure 646.500 espectadors en set anys, que l’ocupació de la darrera edició va ser del 97%, que el 87,4% dels espectadors eren turistes, que la despesa mitjana d’aquests era de 122 euros per dia, i que el retorn de la inversió va pujar a 21,8 milions d’euros. Budzaku va remarcar que el Cirque ha permès convertir el juliol en temporada alta però que encara pot aportar més a Andorra. En aquest sentit va exposar que amb l’augment de la inversió també s’espera que creixi el retorn per part dels visitants al mateix temps que es persegueix mantenir l’ocupació del 97% a les funcions. Budzaku va exposar que això és un “objectiu difícil d’aconseguir”, però.

 

Impossibilitat de tancar un acord a més anys 
Negociar un acord amb el Cirque du Soleil a més llarg termini no és possible mentre no es disposi d’un edifici multifuncional o un espai fix on poder realitzar aquest tipus d’espectacles. “No podem fer un contracte amb el Cirque per deu anys perquè no tenim on fer-lo”, va dir el gerent d’Andorra Turisme. Així, va explicar que s’ha parlat amb la companyia canadenca d’arribar a d’altres “possibles sinergies” però aquestes no es poden desenvolupar perquè abans “hem de fer els deures internament”.

En aquest sentit, la ministra de Turisme, Verònica Canals, va remarcar que els sobrecostos de la contractació de l’envelat per al Cirque du Soleil fan palesa la necessitat de tenir un multifuncional. Per això va explicar que des del Govern s’està treballant per veure el “rol” del Comú d’Andorra la Vella per fer un espai d’aquest tipus al centre ciutat.

Cal recordar que els operadors turístics van lamentar que la poca anticipació en la comunicació de l’espectacle del Cirque du Soleil els impedia incloure’l als seus paquets. El fet és que en el moment que s’anunciava que l’esdeveniment tornaria a Andorra, aquests ja estaven tancats. Això es dona principalment amb els mercats centreeuropeus, que funcionen amb més antelació.

cirque du soleil
dos
anys
ampliarà
nombre
funcions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte