Diari digital d'Andorra Bondia
El codi de procediment civil reduirà els terminis i donarà més garanties
El codi de procediment civil reduirà els terminis i donarà més garanties

El codi de procediment civil reduirà els terminis i donarà més garanties


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei del  codi de procediment civil, un text que es va començar a treballar el 2012 amb els col·lectius de la justícia i els consellers generals. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va destacar que ha de permetre una reducció dels terminis. Així, estima que el temps mitjà per a un procediment abreujat pot suposar tres mesos, mentre que per a un d’ordinari es trobaria entre sis i vuit mesos, tot i que depèn de cada cas. Una de les grans novetats és que, en primera instància, hi haurà una vista oral, mentre que fins ara el procediment era escrit, un fet que permetrà impartir justícia de forma més precisa, va dir Espot. Així els procediments seran més àgils i ràpids i amb més garanties, al mateix temps que suposarà un estalvi econòmic, va remarcar.

Hi haurà dos procediments, l’ordinari (per a més de 20.000 euros o una quantia indeterminada) i l’abreujat (per a menys de 20.000 euros, procediments especials o incidents). En el primer es crea l’audiència prèvia, que ofereix la possibilitat d’arribar a un acord i també permet depurar defectes processals. A més, si no compareixen les parts al judici oral, aquest quedarà vist per sentència.

El text també suposa la creació de dues seccions civils, un fet inexistent fins ara. Una secció serà per als procediments ordinaris i abreujats, mentre que l’altra s’encarregarà dels procediments especials (el procediment d’injunció, de tutela sumària, d’arrendaments, laboral, de família o de modificació de la capacitat). El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va recordar que s’havia parlat de la possibilitat de crear una Batllia de família. El problema és, però, que per crear aquesta especialització cal tenir una “massa crítica” suficient, un fet que no hi és al Principat. Per això, va argumentar que una bona solució ha estat crear aquesta divisió de la secció civil.

Una altre dels canvis per estalviar temps és la delegació en els notaris de competències en jurisdicció voluntària. A banda, s’estableixen els terminis per fer al·legacions i resoldre els processos. També destaca el fet que s’incorpora en tots els procediments civils la inversió de la càrrega de la prova en cas d’alguna conducta discriminatòria per algun aspecte prohibit a la Constitució o a la llei (serà el demandat que haurà de provar que no s’ha produït aquesta situació discriminatòria). Això permet complir amb les recomanacions dels organismes internacionals, va remarcar Espot.

El projecte de llei també regula les costes processals, un fet que no està recollit en cap text a hores d’ara. A més, els requeriments documentals dels tribunals seran gratuïts en tots els casos. Per agilitzar, l’advocat o el procurador podrà fer actes processals de comunicació i també es podran realitzar per correu electrònic. També, si un demandat és declarat en rebel·lia no es tornarà a citar durant la tramitació del procés i es regulen per primera vegada les diligències preliminars amb l’objectiu d’evitar que s’iniciïn procediments judicials innecessaris.

Quant a la regulació del procediment d’arrendaments, permet avançar el moment a partir del qual el propietari pot demanar un retorn d’una finca arrendada de forma provisional per tal de reduir el termini d’espera. També es regulen les diligències preliminars. Així, per exemple,  si una persona creu que té dret a un llegat, però l’hereu no li dona accés al testament podrà accedir-hi sense haver d’iniciar un procediment judicial. Per altra banda, els autes d’execució podran incloure venciments futurs dels terminis de la mateixa obligació que s’hagi valorat. Això evitarà també iniciar nous procediments per als venciments d’una mateixa obligació que s’hagin produït després. Espot va remarcar que amb la llei es podran imposar multes coercitives, com ara en el cas que els testimonis no compareguin. Per  últim, el text permet actualitzar les taxes judicials amb l’IPC.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va remarcar que el codi de procediment civil posa fi a la situació actual, en què es tenia una regulació fragmentada i que no s’adequava a les necessitats actuals. Així mateix, va subratllar que el text s’ha fet segons criteris científics i tècnics, i no pas polítics, i també s’ha mantingut la tradició jurídica andorrana. A banda,  s’ha introduït l’ús de les noves tecnologies.

 

codi de procediment civil

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte