Andorra celebra avui el Dia internacional de la infermeria, tot i que en l’àmbit mundial la jornada va tenir lloc ahir. Aprofitant aquesta commemoració, el Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra (COIA) ha fet públiques les seves principals reivindicacions. D’entrada, demanen equiparar les condicions laborals de les professionals del sistema públic amb les del privat, ja que actualment el sou de les infermeres del SAAS és d’uns 300 euros al mes més elevat que la resta, però “el que realment el fa més atractiu és que es premia la formació continuada i l’antiguitat, amb el pla de carrera o els triennis”.
A més, les infermeres volen aconseguir un sistema sanitari més “eficient” i “econòmic”, mitjançant l’atenció directa dels pacients en les seves competències (cures, seguiment de malalties cròniques o prevenció de fragilitat) i derivant-los directament a altres professionals sanitaris com el logopeda, el podòleg o el fisioterapeuta.
Per un altre costat, el COIA també vol oferir un mercat laboral més atractiu als infermers que acaben de graduar-se a la Universitat d’Andorra (UdA), tot i que “és cert que actualment el sistema sanitari absorbeix la majoria d’estudiants que acaben la carrera”, però “massa sovint se’ls ofereix contractes de curta durada o amb condicions més precàries”. Segons l’UdA, més del 93% d’alumnes d’infermeria troben feina en acabar la carrera i gairebé tots es queden a Andorra els primers anys (més del 90%).
Com cada any, el Consell Internacional d’Infermeria (CIE) proposa un tema per la Diada d’infermeria. Eguany és el poder econòmic de les cures, amb l’objectiu de canviar les percepcions i demostrar com la inversió estratègica en infermeria pot aportar beneficis econòmics i socials. Per abordar-ho, se celebrarà una jornada aquest matí a l’UdA amb una taula rodona i tallers.