Diari digital d'Andorra Bondia
 Turistes passejant per la zona de l’avinguda Carlemany durant les festes de Nadal.
Turistes passejant per la zona de l’avinguda Carlemany durant les festes de Nadal.

El comerç lamenta les poques vendes tot i la gran afluència de turistes


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La gran afluència de turistes al país i les xifres de rècord registrades per Mobilitat, no s’haurien traduït en uns nivells de vendes similars, segons expliquen els comerciants. La presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, va explicar que “els comptadors de clients han registrat un increment en relació amb l’any passat, però les vendes tan sols han estat una mica superiors durant la segona setmana de festes”. Segons Yebra, “l’increment de vehicles que han arribat al país no és correlatiu amb les vendes que hem registrat”, fet que els impedeix fer una valoració massa positiva d’aquests 15 dies. “Els carrers estaven plens, però això no reflecteix la nostra facturació. El que veiem és que els turistes que venen no consumeixen gaire”, va indicar, atribuint la situació a “la tipologia de clients i els canvis d’hàbits de consum”. És per aquest motiu que considera que “cal atraure turistes amb més poder adquisitiu”.

Una anàlisi similar, si bé amb més positivisme, el feia el president de l’Associació de Comerciants Fener Boulevard, Joan Babot. “Pel que fa a les xifres de vendes estem una mica per sobre que l’any passat, potser podríem parlar d’entre un 3% i un 5% més”, va detallar, tot afegint que “el tiquet mitjà disminueix, per tant, la gent gasta menys”, cosa que fa témer als comerciants que cada vegada faci falta l’arribada de més turistes per poder facturar el mateix que abans.

Babot té clar que “als hotels els ha anat bé, als restaurants també, i a Caldea i a les pistes. Però és que quan la gent ha gastat en tot això, ja no els queden diners per comprar als comerços”. Des del seu punt de vista, els motius que expliquen aquesta situació són diversos: “les compres per internet ens han fet molt mal i el fet que tenim turistes amb recursos limitats. Si venen a esquiar, esquien, i poca cosa més gasten”.

D’altra banda, la presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, Anna Riberaygua, va indicar que “els inputs que tenim, sobretot de la restauració, és que el Nadal ha anat molt bé. Però a nivell de comerç podria haver anat millor”. Tampoc tiren coets a la zona de Riberaygua i Travesseres. La presidenta de l’entitat que agrupa els comerciants d’aquesta zona, Rosa Pascuet, va recordar que “som una zona de serveis, estem bastant amagats i costa atraure turistes”, de manera que quant a les vendes “ens ha anat justet. A més, vivim molt de la gent del país i aquests dies molts marxen i això també es nota”. Tot i així, va agrair l’aposta del comú per fer activitats a la plaça de l’antiga caserna dels bombers i va insistir que volen que es mantingui com un espai públic.

Ocupació
Més alegria, en canvi, transmetia la Unió Hotelera (UH). Sense disposar encara de les dades definitives, el president de l’ens, Carles Ramos, va explicar que calculen que l’ocupació haurà estat d’entre el 90 i el 92%. Unes xifres que representen entre un 2 i un 4% més que la previsió inicial. “Això significaria que estaríem una mica per sobre que l’any passat”, va apuntar, tot afegint que també s’hauria incrementat el preu de venda.

Pel que fa a la distribució per parròquies, va exposar que a tot arreu s’havien registrat “uns números molt semblants i hem tingut alguns dies de ple total”. Per tot plegat afirmava que “ha anat molt bé, podem parlar que ha estat una quinzena molt bona”.

En relació amb les dades del mes de desembre, aquestes sí tancades, va explicar que l’ocupació ha estat un 10% per sobre que la d’ara fa un any i que és gràcies, sobretot, “a la bona meteorologia”. 

Telefonia
Qui també va notar la gran afluència de turistes al país va ser Andorra Telecom. Entre el 27 de desembre i el 6 de gener va registrar una mitjana de 114.002 telèfons connectats simultàniament, dels quals 58.215 eren clients locals i 55.787 visitants en itinerància a Andorra. El punt àlgid de connexions es va assolir el dia 30 de desembre a les quatre de la tarda amb un total de 126.690 dispositius (un 53,3% dels quals estrangers). Aquesta xifra representa un rècord absolut, superant els 122.000 mòbils enganxats el Nadal 2018.

Grandvalira rep un 20% més d’esquiadors i supera el 327.700

Grandvalira va informar ahir del balanç de les festes de Nadal amb unes de les millors xifres dels darrers anys en aquestes dates. Del 21 de desembre al 6 de gener l’estació va rebre 327.747 esquiadors, una xifra “excel·lent” que segons es va explicar incrementa en un 20% la de la temporada anterior. De mitjana, hi ha hagut 19.279 esquiadors a les pistes i el dia de més afluència va ser el 29 de desembre amb 28.227 usuaris. Tot i així, els dies 28 i 30 de desembre i 2 i 3 de gener també es van superar les 25.000 visites.

Pel que fa a l’origen dels esquiadors, principalment han estat destinacions de proximitat com Catalunya, Madrid, València i el sud de França encara que també ha augmentat el nombre de visitants anglesos i russos.

El director general de Grandvalira-Nevasa, Alfonso Torreño, va fer un balanç satisfactori de les festes i va destacar que “hem tingut unes xifres d’afluència superiors a les de l’hivern passat, fet que demostra que Grandvalira és una garantia per als esquiadors i una destinació de neu de primera línia”. 

comerç
lamenta
poques
vendes
afluència
turistes

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si amb aquests resultats algú mes dubta de que el model econòmic està agotat ja no se que mes fa falta: quan obriran els ulls els nostres dirigents i faran una política real i decidida de diversificació i canvi econòmic!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte