Són diversos els usos i equipaments que el Comú de Canillo donarà als terrenys de l’antic Càmping Pla que ha adquirit. Entre ells, que sigui el punt de sortida d’un accés directe cap al camí de l’Armiana que connecta amb el Pont Tibetà a través d’un telefèric. Es tracta d’una possibilitat que s’està estudiant per poder-la portar a terme a mitjà termini. Així ho explica el cònsol major, Jordi Alcobé: “Entenem que el model actual d’accés al Pont Tibetà és molt deficient”.
Els motius? Diversos. En primer lloc, per la seguretat del trànsit per la carretera del Coll Ordino o de Montaup, una via que “no està pensada per a tant trànsit d’autobusos”, remarca Alcobé. Al de la seguretat se li suma, al seu parer, que és “un accés poc atractiu turísticament parlant”. I encara s’hi afegeix la motivació econòmica: el sistema de transport de viatgers actual “té un cost per al comú important”. Per tot plegat, “fa que ens veiem amb l’obligació d’estudiar altres sistemes de transport i el transport per cable és una solució molt eficient i, a més a més, amb un impacte molt limitat”, ja que sortiria per darrere del roc que dona accés a la zona dels colls, que és punt inicial del camí de l’Armiana.
Segons Alcobé, només hi ha un desnivell de 350 metres i una distància de 700 metres perquè l’accés és molt vertical. Així doncs, exposa que només amb dues pilones es podria arribar a destinació, cosa que suposaria uns tres minuts de trajecte. Ho valora com a “molt atractiu” per salvar les dificultats manifestades, i seria un al·licient més per als visitants. Afegeix, a més, que concentrar tot el trànsit turístic a la zona del Càmping Pla també serviria probablement per limitar les cues que algun cop s’han produït a l’estiu, ja que s’evitaria el transport d’autobusos i els girs a les rotondes d’autobusos. I encara esgrimeix una altra raó que considera de pes: pacificar la zona “pensant en els veïns de Montaup”.
Integració de totes les activitats en un estratègia conjunta
Pont Tibetà, Palau de Gel, Roc del Quer, Museu de la Moto, Vall d’Incles... Per què no gestionar totes aquestes atraccions i les activitats que se’n derivin sota una mateixa estructura jurídica? És el que s’està plantejant el Comú de Canillo, tal com explica el cònsol major de la parròquia, Jordi Alcobé. Una estructura que podria ser la mateixa que ja funciona al Palau de Gel: una societat anònima unipersonal, amb capital 100% públic. La idea seria, doncs, integrar totes aquestes activitats d’estiu, d’hivern o de tot l’any dins la gestió del Palau de Gel en “una estructura tipus Canillo Turisme, com pot ser Andorra Turisme”, remarca Alcobé.
El cònsol exposa que es tracta de productes molt complementaris entre ells, de manera que l’objectiu és arribar a fer-ne una difusió i una comercialització i comunicació integrada. En aquest sentit, assenyala que es poden fer paquets amb tots aquests productes. I va encara més enllà, perquè s’hi podrien afegir els d’altres parròquies o d’altres instal·lacions amb les quals es podria col·laborar, com ara el Mirador d’Arcalís, “que és un producte fantàstic també d’estiu”. En aquest sentit, Alcobé indica que “aquí tenim un gran capital a aprofitar i a treballar”.
De fet, el Comú ja s’ha posat mans a l’obra i ha aprovat la convocatòria d’un concurs per l’elaboració de l’estratègia turística de la parròquia de Canillo a l’horitzó 2035 que ahir sortia ja publicat al BOPA.
Segons el cònsol major, el punt de partida d’aquest plantejament ve donat en part per la decisió d’obrir el Pont Tibetà per Setmana Santa, dos mesos abans del que s’havia fet fins ara. “I va tenir un èxit espectacular” de cara als visitants, perquè tot i les condicions meteorològiques adverses, van poder gaudir de la neu fent fotos de paisatges d’hivern. “Tot això va ser un atractiu addicional”, remarca Alcobé, per a qui “sovint, no ens adonem del potencial que tenim durant tot l’any de fer activitats fora de l’esquí”.
Missió a les Dolomites per conèixer el seu model turístic
El Comú de Canillo organitzarà un viatge a les Dolomites a finals de juny “per anar a buscar models que són molt competitius, molt atractius i molt integrats amb la natura que poden ser, clarament, un referent per a nosaltres”. Tal com anuncia Alcobé, la intenció és fer aquesta sortida amb tots els hotelers de la parròquia i tots els gestors d’allotjaments turístics que vulguin participar-hi per conèixer instal·lacions, estacions, hotels i productes d’estiu de les Dolomites, on “l’estiu pesa tant com l’hivern”. Alcobé recorda que “és una zona d’alta muntanya en la qual ens podem inspirar”.