El Comú d’Escaldes-Engordany preveu presentar un “recurs d’empara” al Tribunal Constitucional després de la sentència del Tribunal Superior que conclou que la corporació ha d’anul·lar la mútua dels agents de circulació. L’objectiu d’aquesta actuació judicial, va dir la cònsol major escaldenca, Trini Marín, és la modificació de l’article 36 de la Llei dels agents de circulació. “Volem que arribi al Consell General”, va dir la mandatària, que va assenyalar que és incomprensible que una part d’aquest article digui que l’assegurança complementària en cas de baixa per accident laboral o malaltia professional l’ha d’assumir el Comú i la segona part que pot anar a càrrec dels membres del cos.

Paral·lelament, la corporació presentarà una mesura cautelar amb què preguntarà si cal complir la sentència mentre el recurs d’empara no està resolt. Marín va explicar que en el cas que s’indiqui que la sentència és ferma i que ja cal complir-la, dilluns que ve o el següent es procedirà a anul·lar la mútua i es publicarà un edicte per contractar els serveis d’una asseguradora per oferir aquesta complementària. La cònsol major va remarcar, però, que aquesta assegurança no només serà per als agents de circulació sinó “per a tots els treballadors del Comú”, ja que “el que sí que considero inconstitucional és que només sigui per a una part del personal” de la corporació tenint en compte que els empleats que pinten passos per a vianants o els encarregats de manteniment dels camins de muntanya, per exemple, també tenen una feina de risc. Amb tot, el Comú contempla la possibilitat que es pugui mantenir el funcionament de la mútua fins que no hagi conclòs el recurs d’empara.
Marín va recordar que l’1,5% del salari que els agents han anat aportant a la mútua des que es va crear l’1 de gener del 2015 es troba en un compte segregat i que, per tant, no hi haurà complicacions per retornar els diners que hi han destinat, ja que només caldrà calcular la part proporcional que pertoca a cadascun. El mateix passarà amb les persones que hi van contribuir i que ja no treballen al cos. A hores d’ara, la mútua té 35.000 euros de bossa.
Amb relació a la modificació de la Llei dels agents de circulació, la cònsol major d’Escaldes-Engordany va explicar que, tot i que la prioritat és presentar el recurs d’empara abans de deu dies, la voluntat del Comú és fer arribar aquesta intenció al Consell General, així com a la resta de cònsols.
Marín va posar en relleu que la sentència del Tribunal Superior diu que “el Comú ha aplicat bé la llei, però que la mútua s’ha d’anul·lar perquè l’article no és constitucional”. La creació de la mútua va comptar amb l’oposició dels agents de circulació des d’un primer moment. Per aquest motiu, van portar-la a la Batllia i posteriorment van recórrer al Tribunal Constitucional, després que el Tribunal Superior tombés la demanda que van presentar. El recurs es va centrar en la vulneració del dret d’associació en el seu vessant negatiu i va ser estimat. El Tribunal Superior va preguntar aleshores al Tribunal Constitucional si l’article era contrari a la Carta Magna, però el Constitucional no va admetre a tràmit l’aute del Superior. Finalment, hi ha hagut la sentència del Tribunal Superior.